Dagens PS

Därför väcker Metas krypteringsplaner oro

Meta
Nu ska det bli ännu säkrare att kommunicera via Metas plattformar – ett besked som inte har mötts med bara hurrarop. (Foto: AP)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 07 dec. 2023Publicerad: 07 dec. 2023

Techjätten Meta stärker integriteten för sina användare – men riskerar också att underlätta för kriminella.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Meta driver sedan flera år tillbaka Whatsapp, världens största krypterade plattform. Nu ska bolaget börja kryptera samtliga meddelanden på Facebook och i Messenger-appen, rapporterar Wall Street Journal.

Många integritetsförespråkare har länge drivit på techföretagen att införa så kallad end-to-end-kryptering. Det skyddar kommunikation från att kunna ses av utomstående som hackare, spioner eller de egna medarbetarna.

Metas vd Mark Zuckerberg har tidigare också sagt att användarna förtjänar “absolut integritet” i kommunikationen med varandra.

Enligt källor till Wall Street Journal kommer även direktmeddelanden på Instagram att börja krypteras som standard – troligtvis med start under 2024.

Läs mer: Meta har raderat tusentals falska konton – Dagens PS

Kan underlätta brottslingar

Kritiker har dock varnat för att krypteringen riskerar att underlätta för barnförbrytare och andra brottslingar att dölja sin olagliga verksamhet på nätet.

Brottsbekämpande myndigheter skulle rent av kunna förhindras från domstolsgodkänd tillgång till potentiellt olaglig kommunikation.

ANNONS

“Vi har arbetat nära externa experter, akademiker, förespråkare och regeringar för att identifiera risker och bygga upp motåtgärder för att säkerställa att integritet och säkerhet går hand i hand”, skriver Meta i ett blogginlägg.

Läs mer: EU-smockan mot Meta – ger miljardböter – Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Flera stämningar mot Meta

På senare tid har Meta kritiserats av tidigare anställda för att inte kunna skydda barn från sexuella trakasserier på sina plattformar, vilket Dagens PS har rapporterat om.

Techjätten har också stämts av flera delstater i USA för den skadliga effekt som dess plattformar anses ha hos barn, vilket Dagens PS har rapporterat om.

I veckan sällade sig New Mexico till delstaterna som dragit Meta och Zuckerberg inför rätta, i det här fallet för att ha misslyckats med bland annat att skydda barn från sexuellt utnyttjande, rapporterar Reuters.

Läs mer: Meta stäms på 6 miljarder kronor av spanska medier – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS