En cyberattack riktad mot Nato kan utlösa en försvarsklausul där andra länder dras in i i kriget i Ukraina. 

ANNONS

Kriget i Ukraina fortsätter och nu ökar oron för att konflikten kan sprida sig till nya länder. En Natotjänsteman uppgav på måndagen att en cyberattack mot en Natomedlem kan utlösa artikel 5, den kollektiva försvarsklausulen, uppger Reuters.

Cyberattacker har redan drabbat banker, regeringen och parlamentet i Ukraina.

Cyberattack kan utlösa klausul

Nato har under flera år varnat för att en allvarlig cyberattack kan utlösa försvarsklausulen, men ett sådant scenario har hittills till stor del varit hypotetiskt. Det scenariot kan snabbt förändras med utvecklingen i Ukraina.

”De allierade inser att effekterna av betydande skadliga cyberaktiviteter kan, under vissa omständigheter, betraktas som en väpnad attack”, sa tjänstemannen vidare.

Samtidigt vill han inte spekulera i hur allvarlig en sådan attack behöver vara för att utlösa artikel 5, men åtgärderna från Nato kan komma som ”diplomatiska och ekonomiska sanktioner, cyberåtgärder eller till och med konventionella styrkor, beroende på attackens karaktär”.

Frågan är dock om en cyberattack är ett tillräckligt allvarligt hot för att utlösa försvarasklausulen och det är ett ”politiskt beslut för Natos allierade att fatta”.

Både Storbritannien och USA har varnat för att cyberattacker mot Ukraina kan få internationella konsekvenser och enligt Mark Warner, ordföranden för den amerikanska senatens underrättelsekommitté, finns det inte några tydliga riktlinjer för hur Nato kommer agera om cyberattackerna sprids till nya områden.

”Det här är frågor som har varit hypotetiska i ett decennium, men eftersom vi inte har kommit till någon universell slutsats om vilka dessa standarder som borde finnas så befinner vi oss i en gråzon,” uppger han.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt, säger han, har det inte dragits några röda linjer som Ryssland inte kan passera när det gäller cyberattacker.

Mark Warner är förvånad att en stor rysk cyberattack ännu inte har inträffat men tillägger samtidigt att en sådan attack ”blir ännu farligare när Putin nu höjer beredskapen för sina kärnvapen.”

Läs även: Antalet cyberattacker ökade med 29 procent första halvåret [Dagens PS]