Coronaviruset gör att svensk sjukvård får ställa om till digitala vårdbesök i rekordfart. Även vårdapparna märker av en stor ökning av besök. Det talas nu om en ny norm som sveper över vården.

ANNONS

Den nya tekniken har helt plötsligt fått ett stort uppsving i spåren av coronaviruset. Läkarbesöken i mobilen blir alltfler när man helst undviker direktkontakt med människor.

”Vi ser nu hur man inför digitala vårdmöten på ett sätt som vi inte sett tidigare i svensk hälso- och sjukvård”, säger Patrik Sundström, programansvarig E-hälsa vid Sveriges Kommuner och regioner, SKR, till SVT.

Flera regioner har mer än fördubblat besöken på sina respektive appar. Enligt SVT:s artikel talas det om en förskjutning mot en ny ”norm” som kommer att bli det digitala.

”Vi kommer att komma ut efter det här med mycket större erfarenhet och trygghet i att arbeta på nya sätt med stöd av smart teknik. Det här kommer att bidra till att vi ökar hastigheten i förnyelsen av offentlig sektor”, säger Patrik Sundström.

Även bland de privata vårdapparna går siffrorna spikrakt uppåt. Enligt SVT har Doktor.se haft en 50-procentig ökning med ärenden och Min Doktor har fått in en fördubbling av ärenden gällande halsont och hosta.

 

ANNONS
ANNONS