Både den kända lingvisten Noam Chomsky och regissören Steven Spielberg känner sig osäkra på artificiell intelligens, AI, och vilken plats den ska ha i världen.

ANNONS

Både Noam Chomsky och Steven Spielberg har uttryckt att de tror att AI allvarligt kan påverka människors förmåga att tänka självständigt, det rapporterar Insider.

Det gör Spielberg nervös

I en intervju sade Steven Spielberg på onsdagen att användandet av AI för att framställa konst gör honom väldigt nervös, han sade att han älskar allt som skapas av en människa och inte av en dator.

”Det gör mig väldigt nervös eftersom du i grund och botten tar något du skapat och du gjort, vilket är datorn, och ger datorn autonomi över din synvinkel och dig själv som mänsklig person,” sade Steven Spielberg, skriver Insider.

Han tycker att det är skrämmande att AI har makten att avlägsna själen ur det kreativa skapandet och menar att själen är ofattbar och inte kan skapas med en algoritm.

Den som härmar konststilar

Hans kommentarer kommer efter att konstnärer har uttryckt oro för att AI-drivna bildgeneratorer skapar ”originalverk” genom att härma olika konststilar.

ANNONS
ANNONS

Lingvistikproferssorn, kognitionsvetaren och filosofen Noam Chomsky tycker att AI-verktyget ChatGPT har ”offrat kreativitet för en slags amoralitet”.

I en artikel i New York Times i går skriver han, Ian Roberts, lingvistikprofessor, och Jeffrey Watumull, chef för AI på ett vetenskaps- och teknikbolag, att AI-verktyg som Chat GPT inte kan tänka oberoende och uppvisar ”något som liknar ondskans banalitet: plagiat och apati och undvikande.”

”Med tanke på den amoraliska, falska vetenskapen och den språkliga inkompetensen hos dessa system kan vi bara skratta eller gråta åt deras popularitet”, skriver de i New York Times.

Har inga självständiga tankar

Noam Chomsky skriver i ett mejl till Insider att han är skeptisk till att AI fördelaktigt skulle kunna främja något studieområde som konst eller kreativt arbete.

AI har inga självständiga tankar, det är bara bra på att få folk att tro det, det menar Anna Marbut, professor vid University of San Diegos program för tillämpad AI.

ANNONS
ANNONS

”En AI är tränad för en specifik uppgift, och de blir bättre på att göra de specifika uppgifterna på ett sätt som är övertygande för människor,” säger hon till Insider.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Chat GPT kan bli din egen aI-läkare [Dagens PS]