Dagens PS

ChatGPT lyft för Nvidia – aktien rakt uppåt i år

AI-boomen: Nvidia ökar sin ledning i chipp-racet
AI-boomen gör att trenden åter igen är inom tech. (Bild: Pixabay)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 23 jan. 2023Publicerad: 23 jan. 2023

ChatGPT ger Nvidia luft under vingarna, och ett rejält lyft för företaget. Hajpen kring chatbot-modellen gör att analytiker nu ser stor potential i företaget, vars aktier redan stigit betydligt i år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

ChatGPT är chatboten som klarar gymnasiet med bra betyg, och som inom några år troligen fixar universitetsexamen, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

ChatGPT ger aktielyft

Analytiker på Citigroup tror nu på stor försäljning av Nvidia-chipp i spåren av chatbotens framgång, och Nvidias aktier är redan upp 22 procent bara under årets första tre veckor.

Nvidia dominerar marknaden för grafikchipp som klarar AI-appar, och ju fler som använder ChatGPT desto mer datakraft behöver ägaren OpenAI för att klara av att hantera förfrågningarna från alla lata studenter so inte orkar skriva uppsatsen själva, skriver Bloomberg.

ANNONS

Senaste nytt

Ökar chippförsäljningen

Enligt Citigroups uppskattning kan den snabbt ökande användningen av ChatGPT resultera i ökad försäljning för Nvidia i storleksordningen 3 miljarder till 11 miljarder dollar (knappt 30,7 till drygt 112,4 miljarder kronor) under de närmaste 12 månaderna, uppger Bloomberg.

Tjänar på AI-utveckling

Nvidia är främst av företagen som kan tjäna på tillväxten av den så kallade genererande AI-utvecklingen, och chipptillverkarens nya produkter kan hantera de större kraven från AI-modeller som till exempel ChatGPT.

ANNONS

Det kan också enligt Bloomberg vara så att de handlar om den senaste flugan i techsektorn – och att produkter som chatboten försvinner lika fort som de kommer.

Försäljning flat 2023?

Nvidias försäljning har ökar mer än 50 procent under två på varandra efterföljande år, men i år säger prognosen att företagets försäljning kommer att ligga kvar på runt 27 miljarder dollar (drygt 276 miljarder kronor).

Aktierna i företaget har rasat nästan 50 procent sedan toppen i november 2021, men ligger trots det kvar som en av de dyraste på Nasdaq 100.

Enligt Bloomberg tror analytikerna att Nvidias aktie ökar 13 procent under året som kommer.

“Massa investeringar”

ChatGPT kan alltså ge Nvidia ökad försäljning, men hur det än blir med det tror Ivana Delevska, chefsinvesterare på SPEAR Invest att chatroboten ger liv åt utvecklingen av fler verktyg som kräver större datorkraft och därmed mer chipp.

“Det kan betyda större och större intresse i den sektorn, som leder till en massa investeringar från alla möjliga sorters företag som vill komma ifatt”, säger Ivana Delevska enligt Bloomberg.

ANNONS

På måndagen bekräftas nyheten att tech-jätten Microsoft investerar 10 miljarder dollar i OpenAI, som står bakom ChatGTP, enligt Bloomberg.

Läs även: AI: Förbjuden “chattrobot” värd 300 miljarder 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS