Dagens PS

Chalmers utvecklar teknik för solel på beställning

På Chalmers utvecklas ett energisystem som kan fånga in solenergi, lagra den i upp till arton år och frigöra den när och där den behövs.
På Chalmers utvecklas ett energisystem som kan fånga in solenergi, lagra den i upp till arton år och frigöra den när och där den behövs. (Illustration: Chalmers tekniska högskola/Daniel Spacek, neuroncollective.com)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 apr. 2022Publicerad: 11 apr. 2022

Ett energisystem som kan fånga solenergi, lagra den i upp till 18 år och frigöra den när den behövs, utvecklas nu vid Chalmers.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare vid Chalmers har visat hur solenergi kan utvinnas som värme, nu har de tagit ett steg till och lyckats få systemet att producera el. Den nya tekniken kan på sikt driva elektronik som på beställning laddar sig själv med lagrad solenergi.

“Det här är ett radikalt nytt sätt att utvinna solens energi som el. Vi kan producera el oberoende av väder, tid på dygnet, årstid eller geografiska avstånd. Det är ett slutet system som drivs utan att orsaka koldioxidutsläpp, säger forskningsledaren Kasper Moth-Poulsen, professor på institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers, i ett pressmeddelande.

Grundar sig på Most

Tekniken grundar sig på solenergisystemet Molecular Solar Thermal Energy Storage Systems, Most, som har utvecklats vid Chalmers. Tekniken bygger på en specialdesignad molekyl som i kontakt med solljus byter skepnad.

Den nya studien genomförs tillsammans med forskare i Shanghai och kombinerar solenergisystemet med en kompakt termoelektrisk generator som omvandlar solenergin till el.

Skickar lagrad el till Shanghai

De svenska forskarna skickar sin solladdade molekyl över halva jorden, där energin frigjörs och omvandlas till el med hjälp av en mikrometertunn generator som har utvecklats av Tao Li och Zhiyu Hu i Shanghai.

“Generatorn är ett ultratunt chip som skulle kunna integreras i elektronik som hörlurar, smarta klockor och telefoner. Än så länge genereras bara en liten mängd el, men de nya resultaten visar att konceptet fungerar. Det ser väldigt lovande ut, säger Chalmersforskaren Zhihang Wang i pressmeddelandet.

ANNONS

Fossil- och utsläppsfri teknik

Tekniken är fossilfri och utsläppsfri och kan göra stor samhällsnytta men det behövs mer forskning och utveckling innan tekniken kan användas för att värma våra hem eller ladda våra teknikprylar.

“Tillsammans med de olika forskargrupperna som ingår i projektet arbetar vi nu med att effektivisera systemet. Mängden el eller värme som det kan utvinna behöver bli större. Även om energisystemet bygger på enkla grundmaterial, behöver det anpassas för att bli tillräckligt kostnadseffektivt att producera, och därmed möjligt att lansera på bred front, säger Kasper Moth-Poulsen i pressmeddelandet.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Vattenfall i nytt pilotprojekt: Supereffektiv anläggning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS