Ge oss tillstånd – annars får det allvarliga konsekvenser för Sverige, är budskapet i ett pressmeddelande från Cementa. SvD skriver att Cementa hotar byggbranschen med ransonering.

ANNONS

I ett pressmeddelande skriver Cementa att de förvarnar sina kunder att leveranserna av cement kan komma att kvoteras från och med december, vilket skulle orsaka allvarliga samhällsstörningar.

Företaget har varnat för allvarliga konsekvenser av en cementbrist för bland annat byggbranschen sedan de förlorade i Mark- och miljööverdomstolen i somras på grund av att de inte gjort en tillräcklig miljökonsekvensbeskrivning för domstolen att ta ställning till, vilket Dagens PS rapporterat om.

Kan förlora i domstol – igen

I väntan på ett nytt specialtillstånd efter att regeringen lagt fram och riksdagen röstat igenom en speciallagstiftning förbereder sig nu företaget på det värsta – att de återigen kommer att förlora i domstol på grund av sitt bristande miljöarbete.

”Vi förbereder oss på ett scenario där vi lägger samman all tillgänglig cement från våra två produktionsenheter i Slite och Skövde samt tillgängliga importvolymer, och möjliggör för kunderna att köpa en andel av sitt behov vid någon av de fem utvalda terminalerna som bibehålls i drift. Resterande tolv terminaler i landet kommer inte att vara i drift”, säger Magnus Ohlsson, vd och marknadsdirektör på Cementa i pressmeddelandet.

Greenpeace och Naturskyddsföreningen har aviserat att de tänker överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen.

”Regeringens hantering av Cementa strider mot grundlagen och grunderna för vår demokrati. Regeringen ger industrin möjlighet att strunta i domstolar och fortsätta med klimat- och miljöskadlig verksamhet utan att följa våra lagar och regler”, sa Markus Mattisson, kommunikationsansvarig på Greenpeace Sverige i slutet av september vilket Dagens PS rapporterade om.

”I december kommer cementen att ta slut”

Cementa ska basera sin ransonering på på kundernas beställda cementvolymer de senaste 36 månaderna, framgår av pressmeddelandet.

”Det lager vi har byggt upp räcker för att hålla igång produktionen en bra bit in i november. Någonstans i december kommer cementen att ta slut”, säger Magnus Ohlsson till Svenska Dagbladet.

Företaget sätter nu hård press på regeringen och myndigheterna – om Cementa inte får som de vill kommer det bli allvarliga konsekvenser för Sverige, är budskapet.

ANNONS
ANNONS

”Utsikterna för cementleveranserna är nu helt beroende av regeringstillståndet men också av beslut och bedömningar av Länsstyrelsen Gotland, för att möjliggöra användandet av den externa kalkstenen från Nordkalk i kombination med egen utbruten sten. Negativa besked här skulle slå direkt mot samhällsbyggandet”, säger Karin Comstedt Webb, chef för hållbarhet och samhällskontakter i Cementa och HeidelbergCement norra Europa i pressmeddelandet.

Läs även: Cementa förlorar i rätten – kalkbrytning stoppas [Dagens PS]

Läs även: Byggföretagen: 400 000 jobb hotas av cementkrisen [Dagens PS]