Astoriaflygeln på Östermalm har rivits och under torsdagen invigs byggnaden som ersätter den klassiska lokalen. Nybrogatan 17 är ett kontorsbyggnad på 4 800 kvadratmeter. Designen står arkitektbyrån 3XN för. 

ANNONS

Rivningen av flygeln på Astoriahuset, som ligger vid Humlegården på Östermalm, framkallade namnlistor och protester för ett par år sedan.

Byggnaden som ersätter flygeln är ritad av danska 3XN och har bland annat en takterrass där hyresgäster ska kunna hålla after works.

”Stadsutveckling berör och det är svårt att bygga hus som alla tycker om. Men vi är stolta över etableringen. Kontorsfastigheten kommer att bidra till platsen och är nästan fulltecknad”, säger Peter Lind, fastighetschef på Humlegården Fastigheter, till Fastighetsnytt.

Foto: Humlegården Fastigheter/ Jonas Malmström

Vill installera dörrar med ansikts-scanner

Den 4 800 kvadratmeter stora byggnaden ska enligt 3XN ha en modern framtoning som ändå smäller in i det klassiska kvarteret.

”Alla i projektet har tagit stort ansvar för detta. Alla hus på gatan har exempelvis lutande tak och därför byggdes även kontorshusets tak vertikalt mot gården”, säger Audun Opdal, arkitekt på 3XN, till Fastighetsnytt.

ANNONS
ANNONS

Coronaviruset har gjort att Humlegården Fastigheter letat efter lösningar som ska minska smittspridningen i fastigheten.

Nu är vi intresserade av automatiska dörröppnare och biometrisk ansiktsigenkänning, vilket gör att folk slipper att röra vid dörrar”, säger Peter Lind.