Dagens PS

Brus och spelande syrsor trendar på Spotify

Spotify
Vilka podcasts lyssnar du helst på? Brus eller dokumentärer?(Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 02 juni 2022Publicerad: 02 juni 2022

Glöm hätska politiska debatter och gripande dokumentärer när podcasts med lugnande ljudspår som ljudet av fallande regn, spelande syrsor och statiskt brus vinner allt mer mark Spotify och Apple, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns en tid och en podcast för allt. Just nu tycks ett uppskattat tema vara harmoniska tongångar. Detta sedan en växande skara lyssnare på Spotify och Apple börjat söka sig till poddar med namn som “Calming White Noise” och “Deep Sleep Sounds”.

En relativt ny genre inom podcasts som verkar i det tysta och utgör en udda konstrast till ett annars relativt effektsökande och skrävlande innehåll, där man inte drar sig för att belysa vare sig bestialiska mord, sexvanor eller politiska preferenser för att locka till sig lyssnare.

Nu är det alltså ljudet av fallande regn och spelande syrsor som efterfrågas.

Spotify

För den som sköter sina kort rätt kan ljudet av fallande regn generera i en redig summa pengar. (Bild: Pixabay)

Lukrativt koncept

Poddar med brus har även visat sig vara ett lukrativt koncept bland oberoende kreatörer, vars affärsidé inte sällan bygger på en prenumerationsplan som ger lyssnaren tillgång till de lugnande ljuden. En modell som kan inbringa en månadslön på 18 000 dollar, motsvarande 180 000 kronor om man sköter sina kort och brusande ljud rätt.

En av dem som vet allt om denna växande marknad är Todd Moore som under 2009 valda att avsluta en karriär inom cybersäkerhet för att ägna sin app “White Noise” full tid, skriver Bloomberg.

Men kanske var det först 2019 då Moore skapade sin podcast “Tmsoft’s White Noise Sleep Sounds”, som affärerna tog fart på allvar. En förlängning av hans app som med hjälp av Spotifys gratistjänst Anchor snabbt fick spridning.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

180 000 kronor i månaden

I dag har Moores podcast närmare 50 000 lyssningar per dag. Fem anställda arbetar heltid med att tillgodose lyssnarna med brus och sprida annonser på Spotify om det lugnande innehållet.

Intäkterna kommer delvis från reklam, men också från Anchor som betalar Moores bolag 12 dollar per tusen lyssningar, vilket landar på omkring 600 dollar per dag, motsvarande 6000 kronor. Det ger en månadslön på cirka 180 000 kronor per månad.

Podden är även hjälpt av Spotifys algoritmer, eftersom lyssnare  utifrån sina tidigare val styrs mot “Tmsoft’s White Noise Sleep Sounds”.

Utöver sin podcast finns Moores ljud även tillgängliga som musikspår och som videos på Youtube, vilket genererar intäkter från royalties. Sammantaget en redig summa pengar och en minst sagt lönsam utveckling för Moore.

Vem hade kunnat ana vad lite brus, vågskvalp tillsammans med en och annan spelande syrsa kan göra.

Läs även: Så blev Christer Sandelin rik på hissmusik: artisterna bakom låtarna påhittade

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS