Bolag köper tvättmaskiner för att få tag på halvledare

Uppdaterad: 21 apr. 2022Publicerad: 21 apr. 2022
Halvledare
Innehåller värdefulla halvledare. (Foto: TT)

Ett stort industrikonglomerat har börjat köpa tvättmaskiner för att plocka ut de chip med halvledare som finns i dem för att använda i sina produkter, enligt en vd för ett bolag som är centralt i leveranskedjan för mikrochip, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Peter Wennink, som är vd för ASML Holding, kommenterade utvecklingen utan att identifiera vilket konglomerat som plockar ut halvledare ur tvättmaskiner, mer än att det är ett stort sådant. Det plågade företaget förmedlade sin kamp till honom i förra veckan, sa han.  Han sade också att bristen på halvledare ser ut att fortgå under överskådlig framtid.

“Den efterfrågan vi för närvarande ser kommer från så många håll i branschen. Det är så utbrett. Vi har kraftigt underskattat bredden på efterfrågan. Det tror jag inte kommer att försvinna”, säger Peter Wennink enligt Bloomberg.

Ledtiderna i branschen fortsätter att vara långa och problemen i leveranskedjorna fortsätter, vilket lett till en stor brist på halvledare globalt.

“Produktionsstopp och komponentbrist som ett resultat av kriget mellan Ryssland och Ukraina kan intensifiera utmaningarna i leveranskedjan och försena en återhämtning av den europeiska bilförsäljningen 2022”, skriver analytiker hos Bloomberg Intelligence.

Läs även: Volkswagen: Brist på halvledare till 2024

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.