Dagens PS

Blytunga smällar för Apple och Facebook

Både Facebook och Apple, och även Broadcom, åker på rejäla miljardsmällar. I ena fallet rör det ett patantmål, i det andra handlar det om olaglig datalagring av miljoner användares uppgifter. (Foto: TT)
Både Facebook och Apple, och även Broadcom, åker på rejäla miljardsmällar. I ena fallet rör det ett patantmål, i det andra handlar det om olaglig datalagring av miljoner användares uppgifter. (Foto: TT)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 30 jan. 2020Publicerad: 30 jan. 2020

I dagens techbrief berättar vi bland annat om patentmålet som kostar Apple och Broadcom multum och att även Facebook klantat till det och tvingas betala miljarder för tabben.

ANNONS
ANNONS

TECHBRIEFEN Dagens PS samlar viktigaste technyheterna på ett ställe.

Mångmiljardböter drabbar Apple och Broadcom

Teknikbolagen Apple och Broadcom har av en jury dömts att betala 1,1 miljarder dollar i ett patentmål mot universitet The California Institute of Technology, vanligen kallat Caltech. Det rapporterar Reuters.

Caltech anklagelse är att Broadcoms wi-fi chips som används i flera hundra miljoner av Apples Iphone inkräktar på universitetets patent gällande dataöverföringsteknik. Broadcom har en femtedel av sin försäljning till Apple och tecknade så nyligen som i förra veckan ett avtal att sälja chips till Apple för 15 miljarder dollar. (Finwire)

Domen innebär att Apple ska betala 837,8 miljoner dollar och Broadcom ska betala 270,2 miljoner dollar till Caltech. (Finwire)

Olaglig datalagring står Facebook dyrt

Facebook har nått en principiell uppgörelse om att betala 550 miljoner dollar, motsvarande 5,3 miljarder kronor, för olaglig insamling av biometrisk data för miljoner användare utan deras vetskap. Det framgår av ett pressmeddelande.

Stämningen daterar till 2015 och är inlämnad av invånare i delstaten Illinois. De menar att bolaget med sin praxis bröt mot delstatens Biometric Information Privacy Act som förbjuder insamling av biometrisk data. Facebook ska ha lyckats lagra datan genom sin ”Tag Suggestions”-funktion. Den gör det möjligt för användare att känna igen sina Facebook-vänner från tidigare uppladdade foton. (Finwire)

ANNONS

Svenska Klarna – nu även i Australien

Betaltjänsten Klarna lanserar i Australien genom en shoppingapp som finnas att ladda ned både på Android och iOS, enligt ett pressmeddelande.

Förutom att appen kommer erbjuda betalningar utan ränta eller avgifter kommer den också att möjliggöra för konsumenter att leta efter märken, bli noterade om prisändringar och få rabatter hos lokala återförsäljare, uppges det.

Appen, som har hittills laddats ned mer än 12 miljoner gånger, lanseras efter att Klarna ingått partnerskap med storbanken CBA (The Commonwealth Bank of Australia) om att börja erbjuda tjänster i Australien och Nya Zeeland. (Finwire)

Nintendos vinst ökar – men noterar försäljningstapp 

Japanska speljätten Nintendo redovisar ett bättre än väntat resultat för det tredje kvartalet. Försäljningen kommer däremot in under förväntan.

Nettoresultatet för perioden blev 134,37 miljarder yen, medan väntat var 126,63 miljarder yen enligt en sammanställning av Bloomberg. Nettoomsättningen landade på 578,70 miljarder yen, mot väntade 592,38 miljarder yen. Bolaget förväntar sig en utdelning på 890 yen per aktie mot tidigare egna prognosen på 760 yen per aktie. Väntat är 928,23 yen per aktie.

För hela räkenskapsåret som avslutas 31 mars ser Nintendo ett nettoresultat på 210 miljarder yen (tidigare 180 miljarder yen). Väntat är 223,94 miljarder yen. Nintendo står fortsatt vid försäljningsprognosen på 1,25 biljoner yen, medan väntat här är 1,28 biljonr yen. (Finwire)

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS