Dagens PS

Bluff-app stoppas – användarna falska

IRL
Meddelandeappen IRL hade inte lika många användare i det verkliga livet som utlovat. (Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 26 juni 2023Publicerad: 26 juni 2023

Meddelandeappen IRL drog in 200 miljoner dollar från investerare. Nu stängs den efter avslöjandet att inte mindre än 95 procent av dess användare är falska.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För två år sedan nådde IRL, en meddelandeapp, en värdering på 1,2 miljarder dollar när man drog in 170 miljoner dollar i en finansieringsrunda ledd av Softbank Vision Fund 2.

Med de pengarna hade IRL dragit in mer än 200 miljoner dollar till vad man själv beskrev som ”det ledande sociala nätverket för gruppmeddelanden som för människor samman kring evenemang och upplevelser”.

“Vårt primära mål på IRL har alltid varit att skapa mer autentiska och organiska gemenskaper,” sade vd Abraham Shafi i samband med kapitalrundan.

Ifrågasattes förra året

Redan förra året ifrågasatte anställda Shafis påståenden om 20 miljoner aktiva användare varje månad. Nu har verkligheten kommit ifatt IRL.

En utredning har visat att 95 procent av dess användare är falska och automatiserade eller från botar, rapporterar Fortune.

“Baserat på dessa resultat drar en majoritet av aktieägarna slutsatsen att företagets framtidsutsikter är ohållbara”, säger en talesman och tillägger att satsningen ska läggas ned.

Tidigare i år påstod en före detta anställd att IRL sparkat honom sedan han uttryckt oro för att många användare var falska och i april avgick Shafi som vd.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Brutit mot lagen?

Securities and Exchange Commission har redan påbörjat en utredning om företaget  brutit mot värdepapperslagarna genom det sätt man presenterat sina siffror för investerare.

Andra startups anser sig nu ha fått vatten på sin kvarn.

“Många fler sådana här historier kommer. De senaste tre årens galenskap kommer att leda till en svår baksmälla”, twittrar Sean Byrnes, tidigare vd för Outlier.ai.

“Hur många gånger har jag inte blivit tillfrågad varför mitt företag inte växt lika snabbt som X och sedan fått reda på att X var ett bedrägeri hela tiden.”

Kapital från fler håll

På sin topp för mer än ett år sedan hade IRL cirka 100 anställda, rapporterar The Information och påpekar att startupen tagit in kapital även från Founders Fund, Goodyear Capital och Floodgate Fund.

“Vi har möjlighet att bygga WeChat för resten av världen,” sade Shafi till The Verge 2021, med hänvisning till meddelandeappen i Kina som har mer än en miljard användare.

ANNONS

Vi kan nog med säkerhet säga att IRL inte kommer att nå dit, avslutar Fortune lakoniskt.

Vill du läsa mer om start-ups och teknik? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Relaterade artiklar: 

Oddsmakare: Kaxig Musk får spö av jiu-jitsu-Mark

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS