Dagens PS

Blockkedjan: USA tror på smarta städer

I USA undersöks möjligheterna att använda blockkedjetekniken för att bygga smarta städer. (Foto: TT)
I USA undersöks möjligheterna att använda blockkedjetekniken för att bygga smarta städer. (Foto: TT)
Pernilla Widerberg
Pernilla Widerberg
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 18 juni 2018

USA tror på blockkedjan som förändrare av samhället. I en artikel från Techcrunch ges exempel på och diskuteras olika möjliga användningsområden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I USA undersöks nu på allvar möjligheten av att använda blockkedjetekniken inom en rad sektorer som tjänstesektorn, vård- och omsorg, telekom, energiförsörjning och internet. Enligt en undersökning gjord av Techcrunch har ”66 procent av städerna i USA investerat i någon form av smart teknologi för städer”.

Techcrunch beskriver blockkedjan så här:

“I grunden så är blockkedjan ett säkert, oföränderligt elektroniskt register. Den funkar som en delad databas eller en distribuerad liggare/dagbok, som finns online för vad som helst som kan representeras digitalt, såsom rättigheter, varor och ägodelar.”

Dagens PS har tidigare skrivit om ett svenskt projekt med fastighetsköp genom blockkedjan som Lantmäteriet initierat tillsammans med en rad stora aktörer inom Svenska marknaden.

I staden Austin pågår ett pilotprojekt att ge stadens hemlösa en unik identifierare som lagras säkert i blockkedjan. Målet är att skapa bättre förutsättningar för att tillhandahålla rätt hjälp till de hemlösa och att berörda företag har tillgång till dokumentationen.

Ett annat exempel som diskuteras är distributionen av el och möjligheten att skapa micro-grid:ar på makro-nivå. Alltså, att ha otaligt många små smarta nätverk som kommunicerar med varandra så att överskottsenergi från solceller eller förnyelsebar energi, producerad hos en liten aktör, kan säljas eller köpas i nätet.

En annan viktig faktor för en levande demokrati som tas upp i artikeln är ett säkert och inkluderande röstningsförfarande. Med blockkedjetekniken så öppnas möjligheter upp för en mer ”hack-säker” röstning där medborgarna kan rösta hemifrån sofflocket och där rösterna räknas omedelbart, i real-tid.

Blockkedjan är så mycket mer än kryptovalutor, skriver artikelförfattaren. På sikt kanske det blir den teknologin som förändrar vårt samhälle till ett mer inkluderande och säkert ställe att leva i.

ANNONS

KÄLLA: Blockchain technology could be the great equalizer for American cities  >

test

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS