USA med president Joe Biden i spetsen har infört begränsningar av chipexport till Kina, men enligt experter får åtgärden liten effekt.

ANNONS

USA:s och ytterst president Bidens chiprestriktioner mot Kina får tillverkare att flytta produktionskedjor till grannländer i Asien.

Indien och Vietnam nämns i sammanhanget som kostnadseffektiva alternativ till Kina.

Det här skriver CNBC och uppger att de politiska riskerna är lägre i Vietnam och Indien.

Experter menar dock att Kina är överlägset inom chiptillverkning.

Det gör att de globala leveranserna av halvledare sannolikt inte drabbas av störningar på grund av Biden-administrationens beslut om att begränsa chipexporten till Kina.

ANNONS
ANNONS

Positivt med segregerade leveranskedjor

”Företag ser fördelar med att segregera leveranskedjor snarare än att ha en enda beroendepunkt … Den senaste tidens geopolitiska utveckling förväntas påskynda dessa strategier som redan är i gång”, säger Walter Kuijpers, chipexpert stationerad i Singapore, till den amerikanska nyhetskanalen.

En KPMG-rapport visar enligt honom att kunder räknar med att utöka chiptillverkningskapaciteten i Sydostasien med 30-40 procent, jämfört med hur det såg ut före pandemin.

Dekretet från Bidens administration kom i oktober

Det var i oktober i år som USA och president Biden fastställde mer formellt krav på licenser för att exportera avancerad halvledarutrustning till Kina, även om det började tillämpas tidigare (se länk under artikel).

Där utöver togs beslut om krav på ett godkännande från Washington om särskilt specifika och avancerade chip ska säljas till Kina.

Taiwaneiska chiptillverkare men även sydkoreanska konkurrenter som Samsung och SK Hynix fick enligt uppgift till CNBC ett års undantag från de amerikanska chiprestriktionerna till Kina.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt meddelade den nederländska halvledartillverkaren ASML att företagets personal i USA förbjudits att tillhandahålla tjänster till halvedarfabriker i Kina.

Läs mer: Stopp för chip till Kina – USA stoppar export av AI-chip [Dagens PS]

Läs även: Halvledarkriget – Kinas inhemska marknad räddar landet [Dagens PS]