Dagens PS

Betalbolag röjde miljoner känsliga personuppgifter

Bland annat kortuppgifter låg öppna på nätet i databasen som innehöll 6,7 miljoner känsliga kunduppgifter. Observera att Visa-kortet på bilden bara är en illustration. (Foto: TT)
Bland annat kortuppgifter låg öppna på nätet i databasen som innehöll 6,7 miljoner känsliga kunduppgifter. Observera att Visa-kortet på bilden bara är en illustration. (Foto: TT)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 29 jan. 2020Publicerad: 29 jan. 2020

I dagens techbrief berättar vi om betalföretagets allvarliga fadäs och om dippen i Kinas smartphone-försäljning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

TECHBRIEFEN Dagens PS samlar viktigaste technyheterna på ett ställe.

Miljontals känsliga kunduppgifter läckte ut

Vem som helst kunde ta del av uppgifterna, bland annat om betalkort, framgår det.

Techcrunch berättar att det amerikanska betalföretaget Cornerstone, som uppges ha en kristen profil, publicerat databasen med 6,7 miljoner kunduppgifter på nätet. Uppgifterna gick tillbaka ända till 2013 i tiden och eftersom databasen inte var krypterad eller skyddades med lösenord kunde vem som helst få åtkomst till den. Den innehöll personuppgifter som namn, mejladresser, kortdetaljer och även postadresser.

Det var först när Techcrunch uppmärksammade företaget om det som hänt som databasen stängdes. Enligt en talesperson ska all serveråtkomst nu ha säkrats. Det är oklart om den i USA liknande GDPR-lagen i EU leder till en anmälan om det intrräffade.

Djup dipp för Kinas smartphonemarknad

Kinas smartphonemarknad fortsatte att krympa under det fjärde kvartalet och marknaden har nu minskat i elva kvartal i rad. Det skriver Canalys i en kommentar.

För helåret 2019 minskade marknaden med 7 procent. I det fjärde kvartalet minskade försäljningen med 15 procent till 85,3 miljoner telefoner. Det är den lägsta nivån sedan det första kvartalet 2013. Bland de kinesiska varumärkena finns det en tydlig vinnare i Huawei. Bolaget ökade sin försäljning med 35 procent under 2019. Samtliga andra större aktörer tappade mark. Apple och Xiaomi minskade exempelvis 21 procent vardera. (Finwire)

ANNONS

Google utvecklar ny kommunikationsapp

Teknikjätten Google håller på att ta fram en kommunikationsapp för företag som inkluderar flera av bolagets befintliga tjänster så som Gmail, Hangout och Drive. Tanken är att bättre kunna konkurrera med liknande programsviter från Microsoft och andra konkurrenter, uppger flera källor till The Information.

Den nya mobilappen testas just nu internt på Google. Appen förväntas bli en del av G Suite som är en samling med produktivitetsverktyg. (Finwire)

Facebooks datacenter-geni slutar

Facebook tappar sin ingenjörschef, Vice President of Engineering, Jay Parikh, som beslutat sig för att lämna bolaget. Det skriver han själv i ett Facebook-inlägg.

Parikh anses vara hjärnan bakom techjättens etablering av datacenter och arbetat på positionen sedan 2009. Centren är ansvariga för ett stort antal appar och tjänster. Facebook har tappat flera chefer de senaste åren. (Finwire)

Vodafone bekräftar exit i Egypten

Brittiska telekomjätten Vodafone bekräftar att innehavet om 55 procent i egyptiska enheten säljs till Saudi Telecom för 2,39 miljarder dollar. Under gårdagen uppgav källor till Bloomberg News att en affär var nära förestående.

ANNONS

De båda bolagen har även ingått ett långsiktigt avtal som bland annat inkluderar användandet av Vodafones varumärke och tillgång till bolagets inköpsfunktion och andra tjänster.

Avyttringen sker mot bakgrund av att Vodafone vänder blickarna mot sina kärnmarknader så som Europa. Där köpte bolaget förra året Liberty Medias tillgångar i Tyskland och Östeuropa. Statliga Telecom Egypt äger sedan tidigare de övriga aktierna i Vodafones enhet. (Finwire)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS