Dagens uppskjutning av Japans nya rymdraket slutade i fiasko, bara 15 minuter efter uppskjutningen utfärdade flygledaren ett kommando om att raketen skulle förstöras.

ANNONS

Japans nya rymdraket, H3, sköts på tisdagen upp från Tanegashima rymdcenter i södra Japan, men ett fel gjorde att det hela misslyckades, det rapporterar CNN.

Raketen bar på en avancerad satellit

Enligt Japans rymdstyrelse JAXA, sändes ett förstörelsekommando eftersom det inte fanns någon möjlighet att slutföra uppdraget.

Raketen bar på en avancerad satellit för landobservation, ALOS-3, en satellit för markkartering och bildframställning, som enligt den japanska rymdstyrelsen var tänkt att bli ett nyckelverktyg i framtida insatser för katastrofhantering.

Satelliten ALOS-3 skulle enligt JAXA täcka alla landområden över hela världen och inte bara i Japan.

Andra misslyckade uppskjutningsförsöket

Tisdagens misslyckade uppskjutning av H3 var det andra försöket som misslyckades. Den 17 februari antändes inte två sekundära boostermotorer på sidan av rymdraketen och H3 kunde då inte lyfta.

JAXA har pekat ut H3 som uppföljaren till Japans H-2A- och H-2B-raketer och har tidigare lovordat H3:s förväntade förmåga att utföra både statliga och kommersiella uppdrag.

Kommersiella produkter från Japans industri

Enligt JAXA skulle H3 vara mer ekonomisk än andra bärraketer eftersom den använder kommersiella produkter från inhemska industrier och inte produkter som är exklusiva för rymden.

”Vi siktar på att skapa en operativ värld där japansk industriell bas kan underbyggas genom att stadigt lansera H3 sex gånger om året i 20 år”, säger JAXA, enligt CNN.

Spenderat över 15 miljarder på H3

Mitsubishi Heavy Industries är huvudentreprenör för rymdrakenten H3.

ANNONS
ANNONS

Enligt tv-bolaget NHK har JAXA och Mitsubishi spenderat mer än 1,5 miljarder dollar, cirka 15,73 miljarder kronor, på H3-projektet sedan det påbörjades för nio år sedan.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Avfyrade raket från Boeingplan – nio satelliter störtade [Dagens PS]