Dagens PS

Arnhults kupp – slå ihop Corem och Castellum?

Rutger Arnhult
Rutger Arnhult. (Foto: Youtube)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 29 mars 2021

En ny fastighetsjätte kan vara på väg att bildas när Corem Property Group har lagt bud på Klövern. Rutger Arnhult utesluter inte heller en sammanslagning av Corem och Castellum.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har varit bråda dagar för fastighetsmogulen Rutger Arnhult. I förra veckan valdes han till ordförande i Castellum, efter att ha gått vinnande ur en maktkamp i bolaget.

Motståndarna var bland andra nederländska pensionsförvaltaren APG, de svenska förvaltarna Swedbank Robur, Lannebo Fonder och Nordea Fonder samt Aktiespararna. Orsaken till detta motstånd handlade om att Arnhult genom ägande kontrollerar börsnoterade Klövern och Corem Property Group, skriver Realtid.

“Det är nu skönt att äntligen få lämna denna såpa bakom sig”, sa Arnhult till Realtid efter beskedet.

Har fastigheter för 75 miljarder tillsammans

Men frågan är om inte kritiken kommer att tillta, efter att det under måndagen kommit ett bud på Arnhult-kontrollerade Klövern – från Arnhult-kontrollerade Corem. Förslaget innebär att bolagen skulle gå samman, och betalningen är nytryckta aktier i Corem.

Corem är redan Klöverns största aktieägare med 16,6 procent av kapitalet och 15,4 procent av rösterna. Rutger Arnhult själv är näst största ägare via bolaget M2 Asset Management. Arnhults bror Urban Terlings bolag Gårdarike AB är också storägare i både Klövern och Corem. M2 och Gårdarike har åtagit sig att acceptera erbjudandet.

Genomförs affären kommer det sammanslagna bolagets fastighetsportfölj uppgå till cirka 75 miljarder.

“Jag ser gärna ett samgående”

ANNONS

I samband med att han i förra veckan blev ordförande för Castellum, som han är största ägare i, avgick han från sina roller i Corems styrelse och som vd för Klövern.

”Jag har sagt att jag gärna ser ett samgående, men det har varit viktigt för mig att sedan ta ett steg tillbaka och inte delta i projektet. Jag är långsiktig och ser stor potential för det sammanslagna bolaget, och affären stärker de kommersiella förutsättningarna för en fortsatt lönsam tillväxt”, uppger han i en skriftlig kommentar till Di.

I en kommentar till Realtid avvisar han inte heller tanken på att slå ihop Castellum med Klövern och Corem:

“Det får framtiden utvisa. It takes two to tango”, säger Rutger Arnhult.

Läs mer: Klart: Rutger Arnhult vinner maktstriden i Castellum – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS