Apple släpper en ny version av Macbook Pro med nya egentillverkade processorer och tar kapar bort leverantören Intel.

ANNONS

De nya komponenterna, som heter M1 Pro och M1 Max är 70 procent snabbare än föregångaren M1 som Apple presenterade för ett år sedan. Då började Apple producera sina billigare datorer med egna chip, men de har fortsatt använda Intel till de starkare datorerna.

Integrerar mjukvara och hårdvara

Det blir det ändring på nu – de nya chipen med 10 processorkärnor kommer också att ha bättre grafik och ersätta Intel-chipen från tidigare versioner. Apple Macbook Pro kommer i 14-och 16-tumsversioner och är den största uppdateringen sedan 2016 och släpps på måndag.

”Flytten ger Apple en ännu djupare integration av sin hårdvara och programvara i avsikt att låta utvecklare skapa appar som fungerar på smartphones, bärbara datorer och stationära datorer. Flytten ger Apple en ännu djupare integration av sin hårdvara och programvara i avsikt att låta utvecklare skapa appar som fungerar på smartphones, bärbara datorer och stationära datorer”, skriver Financial Times.

Batterieffektiviteten är en annan sak som får de nya datorerna att sticka ut, 14-tums modellen erbjuder 17 timmars videouppspelning, medan 16-tums modellen har 21 timmars videouppspelning.

Techjättens aktie steg på nyheterna

Företagets marknadsandelar på datormarknaden växer, och ligger nu på 9 procent av världsmarknaden. Företaget är också det näst snabbaste på marknaden för persondatorer efter Dell, enligt Bloomberg.

Apple släppte också en ny version av Airpods, den tredje generationen. De får längre batteritid än föregångarna, är vattentåliga och har trådlös laddning. Marknaden för hörlurar är en av de snabbast växande för Apple, och har blivit en marknad som företaget dominerar sedan de första Airpods presenterades 2016.

Techjättens aktie steg 1,2 procent på Nasdaq-börsen efter presentationen av de nya produkterna.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Apples annonsblockerare vinstgenerator – för Apple [Dagens PS]

Läs även: Se bilderna: Apple iPhone 13 – och ny klocka och iPad [Dagens PS]