Dagens PS

Apple åker på böter för sega Iphones

Apple har fått en nota på 25 miljoner euro, motsvarande 264 miljoner kronor, från franska konkurrensmyndigheten för att ha installerat mjukvara som gjort Iphones långsamma. (Foto: TT)
Apple har fått en nota på 25 miljoner euro, motsvarande 264 miljoner kronor, från franska konkurrensmyndigheten för att ha installerat mjukvara som gjort Iphones långsamma. (Foto: TT)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 10 feb. 2020Publicerad: 10 feb. 2020

I dagens techbrief berättar vi att Apple får betala över 264 miljoner kronor i böter för sitt fula trick och att Kina vädjar om stopp på Huawei-diskrimineringen.

ANNONS
ANNONS

TECHBRIEFEN Dagens PS samlar viktigaste technyheterna på ett ställe.

Apple får böta för sega Iphones

Apple har fått en nota på 25 miljoner euro, motsvarande 264 miljoner kronor, från franska konkurrensmyndigheten för att ha installerat mjukvara som gjort Iphones långsamma.

Bolaget anses skyldigt då det inte informerade kunder om att uppdateringar av operativsystemen iOS 10.2.1 och 11.2 skulle sakta ned äldre modeller om inte batteriet blev utbytt. Utredningen av bolaget inleddes i början av 2018 och Apple har accepterat böterna. (Finwire)

Kina vädjar: Sluta diskriminera Huawei

Kinas ambassad har nu uppmanat Frankrike att inte diskriminera telekomunderleverantören Huawei. Det rapporterar Reuters.

USA pressar på flera länder att välja bort Huawei på grund av säkerhetsmotiv. Huawei har nekat till anklagelserna om att företagets nät kan användas för spionage. Kina menar också att det egna landet är öppet och att man själva använder sig av både Ericsson och Nokia. (Finwire)

Razzia hos japansk Amazon-rival

ANNONS

Japanska e-handelsbolaget Rakuten har blivit utsatt för en razzia på måndagen, enligt Reuters.

Bakgrunden är att säljare online har beklagat sig över Rakutens nya policy kring gratisleveranser. De fria leveranserna börjar gälla från och med den 18 mars men Rakuten har, på grund av sin dominerande ställning, satt press på säljarna att ta på sig fraktkostnaderna.

Bolaget har bekräftat razzian och sagt att det samarbetar fullt ut med myndigheterna. Rakuten har med gratisleveranserna velat bli mer konkurrenskraftigt mot Amazon. Produkterna levereras hem kostnadsfritt så länge ordervärdet överstiger 3 980 yen, motsvarande 350 kronor. (Finwire)

Amazon ratar mobilmässan – viruset orsaken

Teknikjätten Amazon ställer in sin medverkan vid mobilmässan i Barcelona på grund av coronaviruset, enligt ett uttalande. Det skriver CityAm. Bolaget hade planerat att låta molntjänsten AWS få en framträdande roll och var även inbokad som värd under en heldagskonferens den första dagen.

Tidigare har även Ericsson och LG sagt att de inte dyker upp. Samtidigt införs det strikta villkor för kineser som vill besöka eventet. Vid inträde måste de uppvisa att de har vistats utanför Kina i minst två veckor för att släppas in. Invånare från provinsen Hubei, där coronaviruset har sitt epicentrum, är helt förbjudna.

Mobilmässan pågår mellan den 24 och 27 februari. (Finwire)

Facebook shoppar brittiskt startup-bolag

ANNONS

Facebook fortsätter på förvärvsspåret och köper nu brittiska startupen Scape Technologies, en aktör inom datorseende, computer vision. Det rapporterar Techcrunch.

Köpeskillingen är runt 40 miljoner dollar. Enligt sajten har Facebook-medarbetare ersatt riskkapitalpersoner i styrelsen. Scape har tagit fram teknik för att låta apputvecklare skapa en bättre positionering än vad som erbjuds med GPS. (Finwire)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS