App ska göra spanska män mer jämställda

Uppdaterad: 30 maj 2023Publicerad: 30 maj 2023
Spanska män
Män kan också använda dammsugare, som kung Carl XVI Gustaf här visar på bilden. Bild från 1999. (Foto: TT)

Den spanska regeringen hoppas uppmuntra män att göra mer hemma genom en ny gratisapp som registrerar hur mycket tid var och en i familjen lägger på hushållssysslor.

ANNONS
ANNONS

En ny app ska utveckla den spanska jämställdheten är tanken.

Spaniens jämställdhetsminister, Ángela Rodríguez, tillkännagav åtgärden i Genève i veckan, och sade då att syftet är att belysa den osynliga “mentala belastningen” som överväldigande bärs av kvinnor när det kommer till hushållsuppgifter, skriver The Guardian.

Svart på vitt snart

Rodríguez berättade för FN:s kommitté för eliminering av diskriminering av kvinnor: “Vi kommer snart att lansera en app som gör det möjligt för människor att logga hushållssysslorna som olika familjemedlemmar utför så att vi kan se hur många timmars arbete vi var och en lägger ner. på hushållsarbete och på så sätt omordna den tid vi lägger ner på hushållsarbetet,” sade Rodríguez inför en FN-kommitté.

ANNONS
ANNONS

Ojämnt fördelat

Hon sade att den nya appen är utformad för att säkerställa att varje familjemedlem tar sin del av jobbet hemma.

“Vi tror att det här är en övning som kan användas hemma för att dela sysslorna mellan söner, dotter, fäder, mödrar eller mellan lägenhetskamrater eller livspartners, eftersom fördelningen av dessa uppgifter ibland är ojämlik”, sade ministern.

Rodríuez svarade senare kritiker mot appen en tweet och skrev ”Ah, privilegier. Vad de som är irriterade på appen för att dela jobb är riktigt irriterade på är risken att behöva börja göra sitt därhemma.”

Läs även: Spanien: Polisen slår till mot olagliga brunnar  

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.