Den brittiska mobiltillverkare Bullitt lanserar en ny telefon som kan skicka sms via satelliter och medverkar därmed i tävlingen om att kommersialisera satellitaktiverade enheter.

ANNONS

Bullitts nya telefon passar in i kategorin hållbara telefoner och kommer i två versioner, Cat S75 som riktar sig till Europamarknaden och Defy 2, som riktar sig till Nordamerika, det rapporterar CNBC.

Behöver Bullitts satellitmeddelandeapp

Båda telefonerna har 5G-anslutning, 6,6-tumsskärm och 5 000 milliampärtimmars batteri, som enligt Bullitt kan hålla i upp till två dagar.

Bullitts telefoner skickar meddelanden till geostationära satelliter cirka 35 000 kilometer ovanför ekvatorn, som sedan skickar dem vidare ned till nätverksinfrastruktur på jorden, innan de når användarnas enheter.

Meddelandet kommer till användaren som ett standard-sms, för att kunna svara måste de ha Bullitts egenutvecklade satellitmeddelandeapp.

Tar cirka tio sekunder

Till skillnad från mobiltelefoners nästan omedelbara hastighet tar satellitmeddelanden cirka tio sekunder. Satellitanslutningen slås bara på när en användare befinner sig utom räckhåll för mobila nätverkssignaler eller Wi-Fi.

ANNONS
ANNONS

Apple tillkännagav vid lanseringen av sin Iphone 14 att den har en funktion för att kontakta larmtjänster via satellit, den funktionen är dock bara tillgänglig i USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Irland.

Fler satsar på satellittelefoner

Bolag som Apple och chiptillverkaren Qualcomm satsar på den outnyttjade möjligheten att ge människor i avlägsna områden utan markbunden telekominfrastruktur tillgång till satellittelefoner.

Med hjälp av satellitanslutning kan meddelanden skickas till stora områden som inte täcks av jordbaserad utrustning då mobilmaster inte når lika långt som satelliter.

Ser ut som en smartphone

Satellittelefoner har funnits i flera decennier, men de har ännu inte kommit in i vanliga privatpersoners användning. Många satellittelefoner är stora och otympliga med synliga antenner.

Nu hoppas Bullitt kunna ändra på det med sina nya telefoner som mer ser ut som vanliga smartphones, delvis tack vare ett satellitaktiverat chipp från taiwanesiska Media Tek.

Är inte en gimmick

Tim Shepherd, Bullitts senior director för applikationer och produktmarknadsföring, säger till CNBC att det här verkligen inte är någon gimmick.

ANNONS
ANNONS

”Tillförlitlig kommunikation utanför den traditionella räckvidden av det mobila nätverket är en stor fråga för många människor, och satellittekniken är nu på rätt mognadsnivå för att lösa problemet”, säger han till CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Techtrender 2023: Flygande taxi och satellittelefoner [Dagens PS]