Dagens PS

AI-pris gick till riktig flamingo: "Handlar om kreativitet"

Fotografens bild i tävlingen som inte var AI-genererad.
Fotografens bidrag visade sig inte platsa i kategorin för AI-genererade bilder. (Foto: Instagram)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 15 juni 2024Publicerad: 15 juni 2024

En ovanlig kontrovers uppstod när en fotograf skickade in en verklig bild av en flamingo i AI-kategorin i en fototävling och vann stort hos publiken. Syftet? Han ville utmana AI-genererade bilder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fotografen Miles Astrays agerande har nu återigen blossat upp debatten kring konstens gränser då många anser att AI är inte fotografi eller konst.

Bilden vann stort hos publiken men diskvalificerades senare av tävlingens organisatör Creative Resource Collective för att den inte uppfyllde tävlingens kriterier.

“Jag skickade in detta faktiska foto i AI-kategorin av 1839 Awards för att bevisa att mänskligt skapat innehåll inte har förlorat sin relevans, att Moder Natur och hennes mänskliga tolkare fortfarande kan slå maskinen, och att kreativitet och känslor är mer än bara en rad siffror,” menar Astray.

Utforskar AI:s roll i konstvärlden

AI-genererade bilder har börjat smyga sig in allt mer i konst- och fototävlingar under de senaste två åren och det var något som fick Astray att vilja agera.

Bilden med flamingon smög han in för att utmana uppfattningen om vad som är verkligt och konstgjort.

Till Astrays förvåning vann den både tredje plats i kategorin och “People’s Vote”-priset.

Det var sedan på sina sociala medier som vinnaren kategorin i 1839 Awards’ Color Photography Contest avslöjade sitt vinnarknep.

ANNONS

Han avslöjade då att bilden i själva verket är ett verkligt fotografi och precis som med AI-genererade bilder kan bära tecken på sned anatomi.

Som för många tänder eller fingrar. Flamingon såg huvudlös ut när den böjde sin hals för att klia sig med näbben.

ANNONS

Senaste nytt

Diskussioner om framtiden

Trots att hans bild inte uppfyllde kriterierna för AI-kategorin och därefter diskvalificerades så finns inga hårda känslor.

Organisationen planerar att samarbeta med Astray för att inleda en diskussion om AI-genererade bilder och deras påverkan i konstens framtid.

“Vi hoppas att detta kommer att öka medvetenheten och skicka ett budskap om hopp till andra fotografer som är oroade över AI”, säger Lily Fierman, direktören för Creative Resource Collective.

Läs även: Så kan AI spränga glastaket. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS