Dagens PS

ABB preciserar byggandet med ny skanningteknik

3DQI
3DQI-kompatibel robot på ABB. (Foto: ABB)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 28 juli 2020Publicerad: 28 juli 2020

Teknikbolaget ABB har tagit fram en ny robotcell som med 3D-teknik skannar ytor vid tillverkning av bland annat fordon, flyg och byggnader. Tekniken använder vitt ljus och för att skanna miljontals punkter per bild, vilket ger en bedömning som är tio gånger snabbare än med traditionella CMM-maskiner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tekniken heter 3DQI och kan notera felaktigheter som är små som ett mänskligt hårstrå, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Kvalitetskontrollen minimerar risken för produktdefekter och minskar behovet av manuell inspektion.

Robotcelen ger en noggrannhet under 100 (mikrometer) µm och den modulära designen skapar flexibilitet, skriver företaget.

Genom att använda en enskild 3D-optisk sensor med vitt ljus för att skanna miljoner punkter per bild kan en digital modell av delen som inspekteras skapas, vilken kan jämföras med en ursprunglig CAD-ritning. Allt detta kan göras tio gånger snabbare än med traditionella Coordinated Measuring Machines (CMM)”, skriver ABB vidare. 

”Möjligheten att korrekt kunna mäta och kontrollera kvalitet är avgörande för att säkerställa att produkter är enhetliga, överensstämmer med standarder och möter kundförväntningar. Traditionella testningsmetoder är långsamma och fångar ofta upp potentiella kvalitetsmisstag för sent i processen”, säger Tanja Vainio, chef för Tier One-sektionen på ABB Robotics.

”Vår 3DQI-cell automatiserar denna process och överträffar kapaciteten i traditionell inspektion när det kommer till hastighet, noggrannhet och repeterbarhet”, fortsätter hon.

Sensorn kan bäras av robotar med hanteringskapaciteter större än 20 kilo.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS