”När det gäller AI har bank- och finanssektorn tagit på sig en ledartröja”, säger Johan Toll, europeisk teknikchef på Ipsoft.

ANNONS

Ipsoft, som är ett mjukvaruföretag, har genomfört en undersökning bland beslutsfattare på 100 av landets största företag och där framgår att hela 94 procent av de svenska storföretagen påbörjat AI-projekt.

Täten tar alltså bank- och finansbranschen och syftet med satsningarna är att använda ”kognitivt avancerad AI som kan sköta dialoger och interaktioner med användare, kunder och till och med kollegor”, skriver Computer Sweden, som refererar undersökningen.

”De främsta drivkrafterna är att förbättra användarupplevelser och få ner kostnaderna genom att effektivisera. Andra drivkrafter är att förbättra säkerheten och svara upp mot regelverk”, säger Johan Toll till tidningen, som uppger att 33 procent av alla svenska storbolag som nu påbörjat AI-satsningen befinner sig i en förstudiefas.

7 procent av företagen berättar att deras plan på området är konkret, 22 procent är på väg att implementera sina planer på AI och 32 procent uppger sig redan jobba aktivt med AI.

Samtidigt har 6 procent inte alls hakat på AI-vågen och Johan Toll varnar för konsekvenserna av detta i CS-artikeln:

ANNONS
ANNONS

”Man brukar ju säga att om man satsar väldigt tidigt i cykeln, då kostar det mer än det smakar. Men nu har AI nått dit att om man väntar längre så förlorar man garanterat på det.”

Fotnot: AI är en förkortning av artificiell intelligens.