För årets 5G­-utbyggnad ser det inte positivt ut för Ericsson i Kina. Istället är det bottenförväntningar som gäller från experterna.

ANNONS

”Jag har lagt in att Ericsson får noll i mina estimat”, säger DNB:s telekom­ analytiker Frank Maaø till Di.

Det hela bottnar i Förvaltnings­rättens beslut den 22 juni att exkludera den kinesiska telekomjätten Huawei från Sveriges 5G-­utbyggnad, som Dagens PS skrev om.

Straffa Sverige

Nu tror många att Kina kan komma att straffa Sverige som svar på att Huawei förbjuds i det svenska 5G-nätet.

Kina har tre stora mobil­operatörer – China Mobile, som är störst, China Telecom och China Unicom, som samtliga ägs av staten.

Hos China Mobile kan Ericsson i bästa fall få 5 procent och som lägst 2,6 procent. Hos China Telecom och China Unicom kan Ericsson få så lite som 2 procent av den totala affären.

ANNONS
ANNONS

”Det kan hända att Kina nöjer sig med att ge 2–3 procent av den ena, och att de förlorar kontraktet med den andre, så att det ser ut som att Ericsson inte var så konkurrenskraftiga,” säger Frank Maaø vidare.

China Mobile offentliggör tilldelningen i slutet av augusti och de två andra i mitten av september.

Osäkert läge

Även Daniel Djurberg, Handelsbankens telekomanalytiker, medger att läget är spänt för Ericsson på den kinesiska marknaden.

”Jag tror att man markerar genom att inte låta Ericsson vara med, framför allt inte med China Mobile”, säger han.

Det kan även bli så att den svenska telekomjätten utesluts helt. Det skulle innebära en mardröm för Ericssons vd Börje Ekholm, enligt en anonym telekomanalytiker.

”Han blir ett offer för storpolitiken, och så används bolagets överträdelser som anledning för exkludering”, säger personen till Di.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Google Cloud och Ericsson i partnerskap om 5G