21-åring gripen för Pentagon-läckan: "Skandalöst"

Uppdaterad: 14 apr. 2023Publicerad: 14 apr. 2023
Pentagon-läckan
Jack Teixeira grips. (Foto: WCVB-TV/AP/TT)

Amerikanska FBI har gripit 21-åringen Jack Teixeira, som misstänks ligga bakom Pentagon-läckan. Nu ifrågasätts varför han haft tillgång till dokumenten.

ANNONS
ANNONS

Joe Bidens administration får svårt att förklara varför en person vars arbete i Nationalgardets flygvapen bara krävt en gymnasieutbildning, körkort och 18 månaders utbildning haft tillgång till en stor mängd hemliga dokument, skriver Bloomberg.

Dokumenten visar bland annat hur USA spionerar på andra länder, inklusive sina egna allierade. Det har också framkommit att Rysslands president Vladimir Putin har cancer, och läckorna har också avslöjat en stor mängd information om hur USA ser på kriget i Ukraina.

“Det är skandalöst att den här typen av dokument skulle delas med en obetydlig nationell vaktenhet”, säger Dennis Wilder, tidigare seniorredaktör för presidentens dagliga sammanfattning. “Detta är ett verkligt Pentagon-problem.”

“Stort antal människor med tillgång”

I USA pågår nu en skarp debatt hur det kan komma sig att en relativt junior person i Nationalgardet har haft tillgång till så mycket dokument. Efter terrorattackerna den 11 september 2001 gjordes en satsning på informationsdelning, där tanken var att en bredare spridning av underrättelser skulle kunna bidra till att förhindra ytterligare en attack på amerikansk mark.

“Det är uppenbart att vi har ett problem med ett stort antal människor med tillgång till hemligstämplad information. Jag tror inte att USA har gjort så stora framsteg som de kan kontrollera vem de ger vad till och när”, säger Holden Triplett, grundare av Trenchcoat Advisors och en före detta FBI kontraspionagetjänsteman i Moskva och Peking, till Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Pentagon-läckan den största sedan Snowden

Jack Teixeira, som haft titeln “cyber transport systems journeyman” greps i sitt hem en dryg timme från Boston, Massachusetts, på torsdagskvällen. Under fredagen ska han föras till en domstol. Han ska ha delat dokumenten till vänner i appen Discord. Läckan ses som den största på ett decennium – åtminstone sedan Edward Snowden påvisade existensen av storskaliga och topphemliga övervakningsprojekt 2013.

Gripandet gjordes “i samband med en utredning av ett påstått obehörigt avlägsnande, kvarhållande och överföring av sekretessbelagd nationell försvarsinformation”, sade USA:s justitieminister Merrick Garland i ett uttalande.

Läs även: Läcka visar att USA spionerar på sina allierade

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.