Läcka visar att USA spionerar på sina allierade

Uppdaterad: 11 apr. 2023Publicerad: 11 apr. 2023
Mycket känsliga hemligstämplade amerikanska dokument har läckt och det läckta materialet bekräftar att USA spionerar på sina allierade, inklusive Ukraina
Mycket känsliga hemligstämplade amerikanska dokument har läckt och det läckta materialet bekräftar att USA spionerar på sina allierade, inklusive Ukraina. (Foto: Pexels)

I en läcka med mycket känsliga hemligstämplade dokument har bland annat information om en bedömning av svagheter i Ukrainas militär offentliggjorts.

ANNONS
ANNONS

Enligt USA:s försvarsdepartement, Pentagon, har dokument med detaljer om USA:s spioneri mot andra länder läckt ut och det utgör “en mycket allvarlig risk för den nationella säkerheten”, det rapporterar Bloomberg.

Vet inte om mer kommer offentliggöras

Pentagon arbetar dygnet runt för att ta reda på hur mycket information som har läckt och hur mycket den har spridits, det sade talespersonen Chris Meagher till reportrar på måndagen.

Han sade att det handlar om högst sekretessbelagt känsligt material och att USA “på hög nivå” har engagerat sig med allierade om läckan.

John Kirby, talesperson i Vita Huset för USA:s nationella säkerhetsråd, sade att de inte vet om fler dokument kommer offentliggöras.

ANNONS
ANNONS

En brottsutredning har inletts

Pentagon gör en skadebedömning och USA:s justitiedepartement har inlett en brottsutredning.

Under de senaste veckorna har de skeretessbelagda dokumenten dykt upp på sociala medier, de innehåller information om många olika ämnen.

Spionerar på sina allierade

De handlar om allt från amerikanska bedömningar av kriget i Ukraina till underrättelser som har samlats in om diplomatiska allierade.

Förra veckan informerades USA:s president Joe Biden för första gången om läckan. Hans administration väntar sig att läckan kommer tas upp i de regelbundna kontakterna med allierade.

USA är medlem i gruppen “Five Eyes” som delar känsliga underrättelser med varandra, andra medlemmar är Australien, Kanada, Nya Zeeland och Storbritannien.

ANNONS

Enligt en europeisk statstjänsteman, som vill vara anonym, är det största problemet att det läckta materialet bekräftar att USA spionerar på sina allierade, inklusive Ukraina.

En del av dokumenten kan vara fabricerade

I det läckta materialet framkommer att USA tror att tiden kan vara på Rysslands sida på grund av att Ukraina har brist på ammunition och ett begränsat luftförsvar.

Kim Tae-hyo en sydkoreansk säkerhetstjänsteman på toppnivå, har sagt till reportrar att Sydkorea och USA är överens om att en stor del av dokumenten som handlar om dem är fabricerade.

Han har rest till Washington för samtal och enligt honom har de två ländernas försvarsministrar talat i telefon och har överensstämmande åsikter.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: USA: Läckta dokument visar militära framsteg i Ukraina

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.