18-åring stämmer föräldrar för pinsamma bilder

Uppdaterad: 16 sep. 2016Publicerad: 16 sep. 2016
Den 18-åriga kvinnan
Den 18-åriga kvinnan

Den unga kvinnan, som bor i Österrike, hävdar att föräldrarna publicerat känsliga bilder på henne sedan 2009 – utan hennes medgivande.

ANNONS
ANNONS

Hon har flera gånger bett föräldrarna ta bort bilderna. Dock utan framgång och nu säger hennes advokat till The Local – som skrivet artikeln – att hon har goda chanser att vinna målet när det kommer upp i rätten i november.

Det rör sig enligt kvinnan om 500 bilder från barndomen, däribland en mängd babybilder när hon bär blöja och får potträning.

“De hade ingen skam eller någon gräns och brydde sig inte om jag satt på toa eller var naken i min säng, allting fotograferades och offentliggjordes”, berättar den 18-åriga kvinnan, som är trött på att föräldrarna inte tar henne på allvar och därför tar ärendet till en rättsinstans.

I november kommer det högintressanta fallet upp i domstol. Rätten ska då avgöra om bilderna är av sådan karaktär att de kränkt kvinnans privatliv. Om föräldrarna förlorar målet blir det första gången det sker i Österrike där barnbilder enligt The Local ofta publiceras på sociala medier. Utgången av målet kan därför få efterverkningar i liknande sammanhang.

Föräldrarna till 18-åringen riskerar nu att dels få betala ersättning till sin dotter för den psykiska smärta hon anser sig ha lidit på grund av exponering på Facebook, dessutom kommer föräldrarna att tvingas stå för rättegångskostnaderna om domstolen går på den unga kvinnans linje.

I Frankrike, skriver The Local, kan den som lägger ut bilder på sociala medier utan vederbörandes samtycke dömas till upp till ett års fängelse och få böta 45.000 euro.

LÄS MER: “Woman sues parents for sharing embarrassing childhood photos”

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.