Butiksdöd, tuffa marginaler och pressad konsumtion. Men ett segment sticker ut. Lågpris vinner på att konsumenterna blir allt känsligare för priserna.
Lågpris är vinnaren när handeln krisar

Mest läst i kategorin
I PS Studio förklarar Fredrik Mässing, vd för Prisma Properties, varför lågprisbutiker går mot strömmen – och varför trenden bara har börjat.
Svensk handel pressas från flera håll. Men mitt i lågkonjunktur, höga räntor och inflation är det ett segment som växer stadigt: lågpris.
En färsk rapport från Handelsbanken visar att lågprisbutiker växt med 9 procent mellan 2017 och 2023. Det märks tydligt hos fastighetsbolaget Prisma Properties, som har lågpris som kärna.
“Det är framför allt inflationen, räntorna och en pressad privatekonomi som ligger bakom”, säger Fredrik Mässing. “Men också att lågprisbutikerna har moderniserats. De är många fler och miljöerna är betydligt bättre i dag.”
Läs även: Vakanserna skrämmer – men här ser analytikerna köpläge. Realtid
Lågpris är här för att stanna
Fredrik Mässing är tydlig med att trenden inte är en tillfällig reaktion på krisen. Snarare ett nytt köpbeteende.
“I Norden, och särskilt i Tyskland, är det accepterat att handla lågpris oavsett plånbok”, säger han. “Sverige går mot samma konsumtionsmönster.”
Även hållbarhet är ett allt viktigare krav från hyresgästerna.
“De efterfrågar nya och moderna fastigheter. Intresset att etablera sig i nya lokaler är starkt.”
Nordens ledande aktör
Prisma Properties finns i Sverige, Norge och Danmark och har 136 fastigheter från Kiruna till dansk-tyska gränsen.
“Vi är utvecklare. 70 procent av vårt bestånd är nyutvecklat sedan 2016–2017 och 46 procent har energiklass A till B. Det är ett väldigt modernt bestånd”, säger Mässing.
Bolaget jobbar med tre affärsområden: dagligvaror, lågpris och så kallade quick service restaurants – snabbmatskoncept som McDonald’s, Max, Chop Shop, Rasta och Dinners.
Jobbar med starka kedjor
Bland hyresgästerna finns Dollarstore, Rusta, Jula, Jysk, Willys och Lidl.
“Vi jobbar med alla stora kedjor inom lågpris”, säger Mässing. “Dagligvaror står för 22 procent av våra hyresintäkter. Inom snabbmat ser vi också ett starkt tryck.”
Fortsatt tillväxt för lågpris
Expansionen sker inte bara i Sverige. Flera kedjor från Danmark etablerar sig i Sverige, samtidigt som svenska aktörer rör sig söderut.
“Vi ser ett fortsatt skifte där lågprisbutiker tar marknadsandelar. Det kommer att fortsätta under flera år”, säger Mässing.
Se hela intervjun med Fredrik Messing i PS Studio – om lågprishandelns uppsving, bolagets strategi och varför trenden är långt ifrån över.
Se även: Kärnkraften splittrar Sverige: “Ser tidsplanen som orealistisk”. Dagens PS