Dagens PS

Fastighetsmarknaden – så kan framtiden se ut

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 22 nov. 2024Publicerad: 15 nov. 2024

Hur ser framtiden för fastighetsmarknaden ut? Sjunkande räntor kolliderar med en minskad efterfrågan på kontor och lagerlokaler.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
PS Studio

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

12 dec. 2024
pension
Spela klippet
PS Studio

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

04 dec. 2024
Spela klippet
PS Studio

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

02 dec. 2024
Spela klippet
PS Studio

Experten: Mer teknik – färre personal på äldreboenden

28 nov. 2024
Spela klippet
PS Studio

Distansarbete: Att leverera världshits hemifrån

28 nov. 2024

Den kommersiella fastighetsmarknaden har dämpats kraftigt på grund av stigande räntor, vilket har sänkt priserna med cirka 20 procent sedan 2022.

Finansieringskostnaderna för fastighetsköp har ökat, och en osäker framtid gör det svårt att avgöra om marknaden nått botten.

Många investerare hoppas på återhämtning, men färre affärer och en brist på prissänkningar på vissa tillgångar kan skapa en otydlig bild av marknadens faktiska läge.

Sjunkande räntor kolliderar med en minskad efterfrågan vad gäller kontor och lagerlokaler. De senaste prognoserna från Riksbanken pekar på att styrräntan kan sjunka till runt 2 procent i slutet av 2025.

Ljus framtid för fastighetsmarknaden?

Peter Norhammar, portfolio manager på NRP Anaxo Mgmt, ser ljust på framtiden och hoppas på att fallande räntor ska öka efterfrågan på lokaler.

“Lägre räntor innebär också att fastigheter som investeringsobjekt blir mer attraktiva. Det blir helt enkelt billigare att låna pengar för att köpa fastigheter. Det kommer i sin tur göra att efterfrågan på tillgångsslaget fastigheter ökar och vi kommer förmodligen se stigande fastighetsvärden framöver är min bedömning”, säger han i intervjun ovan.

Enligt en rapport från Atrium Ljungberg är det en minskad efterfrågan på kontorslokaler. På frågan om den minskade efterfrågan är bestående svarar Peter Norhammar:

“En lägre konjunktur innebär lägre efterfrågan sen har vi dessutom en strukturell trend som innebär att hyresgästerna eller bolagen löpande blir mer och mer effektiva. Det vill säga konsumerar färre och färre kvadratmeter per anställd.”

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fallande trend sedan 1990

Norhammar menar att den konjunkturella effekten förmodligen är kortvarig men den strukturella negativa trenden är förmodligen här för att stanna.

“Ända sedan 1990 så har vi faktiskt haft en trend med fallande antal kvadratmeter per kontorsanställd. Sedan dess har antal kvadratmeter per anställd halverats. Trots det har faktiskt kontorshyrorna mer än dubblerats.”

Fastighetsmarknaden anpassar lokaler efter behov

Fastighetsägare jobbar löpande med att anpassa lokaler efter hyresgästernas behov. Det byggs inga nya lokaler om det inte finns en ny efterfrågan. Därför är risken låg för en felaktig balans när det kommer till efterfrågan.

Norhammar menar att ur ett börsperspektiv ser framtiden ljus ut. Fastighetsvärdena har bottnat och Riksbanken agerar nu för att få igång konjunkturen.

Se mer i spelaren ovan.

Läs mer om hur fastighetsmarknaden håller andan här.

Läs även:

ANNONS

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet. Dagens PS

Fortsatt hög ISK-skatt väntas – besked snart. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]