Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Experten: Därför ökar lag- och marknadskraven globalt

Bengt FM Mattsson
Bengt Andersson – Manager på Product Standards & Certifications – reder ut några av de viktigaste frågorna när det gäller lag- och marknadskrav. (Foto: FM Mattsson)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 21 mars 2024Publicerad: 21 mars 2024

Vad gäller kring miljöcertifieringar, miljöbedömningar, miljövarudeklarationer och energiklassningar? Här reder experten Bengt Andersson ut några av de viktigaste frågorna när det gäller lag- och marknadskrav kopplade till fastigheter och nybyggen.

Mest läst i kategorin

“Lag- och marknadskraven inom VVS-branschen ökar globalt på grund av en kombination av faktorer som rör hälsa, miljö, energieffektivitet, säkerhet och teknologisk utveckling. Kraven är utformade för att uppfylla de förväntningar och behov som samhället har”, säger Bengt Andersson, Manager Product Standards & Certifications på FM Mattsson.

Vad är skillnaden på lagkrav och marknadskrav?

Ett lagkrav är något rättsligt bindande och fastställs av en myndighet för att reglera vårt samhälle, medan marknadskrav inte är rättsligt bindande utan baserade på ett affärsbehov och specifika val eller krav från olika intressenter.

Plan- och bygglagen, (PBL) är ett exempel på en lag i Sverige som reglerar hur vi ska bygga och renovera byggnader som påverkar miljön och människorna i Sverige. Både lag- och marknadskrav är något vi måste ha koll på för att kunna möta både nutida och framtida krav och framför allt kunna leverera en produkt eller tjänst som är användbar i många år framåt.

Hur arbetar ni för att uppfylla dagens lag- och marknadskrav?

Vårt fokus är att säkerställa så att produkterna uppfyller Boverkets byggregler (PBL, Plan- och bygglagen) avseende både funktion och hälsa för installation i byggnader i Sverige. Till exempel så är 9000XE-serien är typgodkänd av RISE (Research Institutes of Sweden).

Med den serien uppfyller vi också de vanligaste kraven som idag efterfrågas vid miljöcertifiering av byggnader. Och med det menar jag att de nya produkterna har smarta, innovativa energibesparande funktioner och anpassade vattenflöden som bidrar till bästa möjliga energiklassning vid certifiering hos RISE. Dessa egenskaper tillsammans med medvetna materialval gör att produkterna uppfyller kraven vid miljöcertifiering av byggnader enligt till exempel Miljöbyggnad, Svanen, BREEAM och LEED.

Är det viktigt att miljövarudeklarera produkterna?

Att transparent förmedla kunskap och fakta avseende våra produkters klimatavtryck ur ett livscykelperspektiv är viktigt. Vi har valt att miljövarudeklarera produkterna enligt det internationella EPD-systemet (Environmental Product Declaration). Deklarationerna är verifierade av oberoende certifierad granskare för att säkerställa att redovisningen är objektiv och följer det internationella regelverket.

Vad gör dig mest stolt över att jobba på FM Mattsson?

Företaget och våra produkter är en naturlig del av byggsektorn och med ett ökat fokus från våra kunder på form och färg så blir vi också en viktig del av inredningsarkitekturen i hus och hem.

Vår bransch har en synlig och påtaglig inverkan på vardagslivet för många människor i världen. Att veta att jag är en del av att bidra med produkter och tjänster som håller för framtiden till de människor som bygger världen runt omkring oss är väldigt tillfredsställande.

Om 9000XE-serien

Produktserien bygger på FM Mattsson beprövade lösningar och marknadsledande teknik, som till exempel mjukstängning, keramisk tätning och den tryckbalanserade termostatfunktionen vilket borgar för bra användarkomfort och produkter med lång livslängd.

Behöver du hjälp med att hitta rätt blandare med specifika miljöcertifieringar? Experterna på FM Mattson hjälper dig gärna och du kommer i kontakt med dem här.

Läs mer: Så säkerställs rätt certifiering på byggprojekten

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

Senaste nytt