Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Så säkerställs rätt certifiering på byggprojekten

Bygg- och fastighetssektorn genomgår en förändring i rasande fart för att ställa om mot klimatneutralt byggande. Jennie Kriga, rådgivare inom projekt och certifiering på FM Mattsson, är expert på frågor relaterade till detta. (Foto: FM Mattsson)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 28 mars 2024Publicerad: 27 mars 2024

BREEAM, LEED och Svanen heter några av de vanligaste certifieringssystemen inom bygg- och fastighetssektorn i Sverige. Hur kan man underlätta för en förväntad certifieringsnivå i ett byggprojekt med hjälp av exempelvis val av blandare och dusch?

Mest läst i kategorin

Bygg- och fastighetssektorn genomgår en förändring i rasande fart för att ställa om mot klimatneutralt byggande. Jennie Kriga, rådgivare inom projekt och certifiering på FM Mattsson, är expert på frågor relaterade till detta. Vi har bett Jennie reda ut några vanliga missförstånden gällande certifieringar, certifieringsnivåer och hållbarhetskrav.

Finns specifika produkter, som exempelvis blandare, med målet BREEAM-SE “Excellent”?

Det går inte att säga att en enskild produkt eller en flödesnivå uppfyller en viss BREEAM-certifieringsnivå för en hel byggnad. För att uppnå en viss certifieringsnivå krävs det nämligen att byggherren kan redovisa nödvändiga poäng i projektets totala poängsammanställning.

Poängen baseras delvis på vattenförbrukning, men våra blandare/duschar kan definitivt bidra till att en byggnad kan tillgodoräkna sig de poäng som krävs. Man kan också få extra poäng för val av byggprodukter med accepterat innehåll enligt BREEAM – till exempel våra blandare/duschar som är tillverkade i blyfri mässing.

Finns det BREEAM-klassade blandare/duschar?

Det är ett vanligt missförstånd att det finns “BREEAM-klassade” blandare/duschar, men det gör det alltså inte. En blandare/dusch med ett specifikt flöde kan däremot bidra till poäng i kalkyleringen avseende byggnadens totala vattenförbrukning. Vi har verkligen satsat på att ta fram blandare/duschar som kommer med anpassade flöden.

Har ni blandare/duschar för projekt med målet LEED ”Platinum”?

Det är samma här, en enskild produkt eller en flödesnivå kan inte uppfylla en viss nivå av LEED-certifiering för en hel byggnad. En blandare/dusch med ett specifikt flöde kan däremot bidra till poäng i kalkyleringen avseende byggnadens totala vattenförbrukning. Dessutom kan den bidra med poäng som krävs för att byggnaden ska nå förväntad certifieringsnivå.

Vilka är kraven för Svanenmärkta blandare/duschar?

Beroende på vilken version och kategori av Svanen som ska användas är det krav på energiklass och/eller flöde som ska uppfyllas. Vi har blandare/duschar som kan bidra till byggnadens Svanen certifiering, däremot är blandarna/duscharna i sig inte Svanenmärkta.

Vill du komma i kontakt med någon av FM Mattsson kunniga medarbetare är du välkommen att höra av dig här.

Läs mer: Därför ökar lag- och marknadskraven globalt

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

Senaste nytt