Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Tekniksnacket: ”Inget grönt stål utan grön kalk”

SaltX kalk
Carl-Johan Linér, vd på SaltX Technology och Svante Fielding, vd på SMA Mineral pratar bland annat om kalkets enorma betydelse för samhället och möjligheterna som kommer med den förestående omställningen till grön kalkproduktion i podden Tekniksnacket. Läs mer om detta och lyssna på podden här. (Bild: SaltX Technology)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 06 okt. 2022Publicerad: 12 sep. 2022

Kalk används överallt – från uppförandet av nya byggnader till böndernas matproduktion.  Trots detta kan samhällets kalkberoende vara en av vår tids bäst bevarade hemligheter. Nu satsar en av Sveriges största kalkproducenter, SMA Minerals, på ny teknik från Nasdaq First North-listade teknikföretaget SaltX som bidrar till mycket efterfrågad produktion av grön kalk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I det senaste avsnittet av Tekniksnacket lyssnar vi på Carl-Johan Linér, vd på SaltX Technology och Svante Fielding, vd på SMA Mineral.

De pratar bland annat om kalkets enorma betydelse för samhället och möjligheterna som kommer med den förestående omställningen till grön kalkproduktion.

”När jag började som koncernchef för ett år sen hade jag ingen aning om hur mycket kalk vi använder och hur viktigt det är. Vi använder det när vi tillverkar stål, papper, plast, glas och keramik och vi använder det på åkrarna för våra grödor och i djurfoder”, säger Svante Fielding och fortsätter:

”Jag brukar säga att man ska försöka leva en dag utan kalk, så kan vi diskutera om vi behöver kalkbrott eller inte efter det. Det räcker inte att förflytta sig till medeltiden om du ska klara dig utan kalk. Du måste bli en grottmänniska.”

Ta del av avsnittet i sin helhet här:

player tekniksnacket

 

Samarbete byggt på utomordentlig produkt

ANNONS

SaltX Technology sysslar ursprungligen med lösningar för energilagring. Nu har bolaget upptäckt att deras innovation också är användbar vid kalcineringsprocessen, alltså vid förbränningen av kalk.

Nu har SMA klivit in som industriell partner till SaltX och blivit delägare samt tagit en styrelsepost i bolaget. Tillsammans ska de utveckla kalcineringsprocessen med hjälp av SaltX produkt.

”Produkten som vi kallar för EAC, electric arc calciner, använder vi vid energilagring för att ladda materialet. Men det har visat sig att även vara en alldeles utomordentligt bra produkt för att användas när man gör bränt kalk. Så i dag står vi på två ben, där det ena är energilagring och det andra är kalcineringsprocessen”, säger Carl-Johan Linér.

ANNONS

Senaste nytt

Grön kalk nödvändigt för klimatomställning

Kalkindustrin är en riktigt stor utsläppare av koldioxid. Globalt står den för ungefär åtta procent av alla koldioxidutsläpp. Att ställa om till grön kalkproduktion är därför av yttersta vikt, med tanke på hur viktig den fortsatta produktionen av kalk är för samhället.

Kalk är bland annat helt nödvändigt för att tillverka stål och cement, vilket betyder att grönt stål och cement är uteslutet utan grön kalk.

På liknande vis finns det många andra processer som inte kan ställas om utan omställning av kalkproduktionen.

”SMA Mineral har som målsättning att vara det första bolaget som tillverkar helt grön kalk och tillsammans SaltX har vi nu den tekniska lösningen för att tillverka kalk som i alla fall är helt koldioxidnetural”, säger Svante Fielding.

ANNONS

Läs mer: Hett kemibolag ska rädda världen från resistenta bakterier

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS