Detta är en sponsrad artikel

Svensk gruva först att utvinna järnmalm för fossilfritt stål

Uppdaterad: 24 apr. 2023Publicerad: 24 apr. 2023
Gränges
Gränges är ett företag inom metall- och gruvbranschen, och driver tillverkningsanläggningar och gruvor. (Foto: Grängesberg Exploration).

Utvecklingen i den svenska järnmalmindustrin går fort framåt. En av landets gruvor ser ut att kunna bli den grönaste gruvan i världen som kan utvinna tillräckligt ren – 68 procentig – järnmalm, vilket krävs för att kunna framställa fossilfritt stål.

ANNONS
ANNONS

NGM-listade Grängesberg Exploration – Grangex – räknar med att inom en snar framtid ta det sista formella steget som krävs för att återuppta brytning i Dannemora-gruvan.

Det som återstår är förhandling hos Mark- och miljödomstolen, vilken är planerad till andra veckan i maj (9-12 maj) och därefter kommer sannolikt ett utslag efter cirka en månad. Sedan sätter man full fart med arbetet och investeringarna som krävs för.

 

”Hela processen för att återuppta driften i Dannemora-gruvan går ovanligt snabbt eftersom det handlar om en gruva som tidigare varit godkänd. Dessutom finns i stort sett all infrastruktur runt gruvan på plats”, säger Christer Lindqvist, vd på Grängesberg Exploration och fortsätter:

”Det finns förutsättningar att på rekordtid åter få i gång driften. Nu är dessutom försäljning av den planerade produktionen till ett motsvarande värde på 15 miljarder kronor redan klar.”

Läs mer om Grängesberg

Nyligen presenterade Grangex ett royaltyavtal med ett av världens största gruvbolag, Anglo American, som bland annat innebär att Anglo för 10 MUSD köpt sig rätten att köpa 68-procentig järnmalm till ett värde av motsvarande 15 miljarder kronor under elva år. Dock krävs att Anglo American även tar en del av kommande finansieringen.

Vid ett positivt besked hos Mark- och miljödomstolen räknar Grangex med att produktion i gruvan ska kunna återupptas under år 2025.

För det krävs finansiering på totalt cirka 1,9 miljarder kronor. Swedbank och norska Sparebank 1 har utsetts till finansiella rådgivare.

”I och med det fantastiska avtalet med Anglo American märker vi av ett stort och tilltagande intresse att vara med och finansiera och investera i vår verksamhet vid ett positivt besked om miljötillstånd”, säger Christer Lindqvist.

Läs mer: ”Analys: Aktien med gruvligt bra uppsida”  

Kort om bolaget:
GRANGEX strävar efter att bli ledande inom mineralutveckling i Europa med fokus på ansvarsfull utvinning och återvinning av mineraler som bidrar till en hållbar samhällsutveckling och ett bättre klimat. Genom vårt engagemang vill vi aktivt bidra till ett mer hållbart samhälle.

Handla hos Avanza

Handla hos Nordnet

Läs mer om Grängesberg

Viktig information: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vi rekommenderar att du läser fondens faktablad och fullständiga informationsbroschyr på ohman.se/fondlista innan du köper andelar i en fond.

 

ANNONS
ANNONS
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.