Detta är en sponsrad artikel

Så förbättras behandlingen av akut barnleukemi

Uppdaterad: 31 okt. 2022Publicerad: 31 okt. 2022
iCOPE arbetar med förbättrad diagnos och behandling av barn drabbade av akut leukemi. Till sin hjälp har de mjukvaran Qlucore Insight som gör det möjligt att gå mot personifierad vård och medicinering. (Foto: Aditya Romansa/Unsplash)

Akut barnleukemi är ett cancerområde där dödligheten och behandlingsrelaterade komplikationer fortfarande är hög och där förekomsten stiger med 6 – 10 procent per år inom Europa. Det svensk-danska samarbetet iCOPE arbetar med en förbättrad diagnos och bättre behandling av barn drabbade av akut leukemi.

ANNONS
ANNONS

Till sin hjälp har projektet svenska Qlucores mjukvara som kombinerar avancerad visualisering, matematik och biologi och gör det tillgängligt och enkelt för användaren.

Samarbetet sträcker sig över Öresundsregionen där patienter och forskare från Region Skåne, Lunds universitet, Rigshospitalet och Danmarks Tekniska Universitet ingår.

”Här gör vår egenutvecklade mjukvara stor nytta, både under projekttiden, men nu också som permanent lösning. Den gör det möjligt att på ett enklare sätt bedöma vilken undergrupp som en cancer tillhör genom att analysera stora datamängder. Något som med traditionella metoder kan vara arbetskrävande och omständligt, säger Carl-Johan Ivarsson, Qlucores vd.

Förbättrad precisionsdiagnostik

Med hjälp av mjukvaran Qlucore Insights siktar iCOPE på att förbättra den så kallade precisionsdiagnostiken inom akut leukemi.

På bilden: blodprov som visar infärgade cancerceller. Qlucores mjukvara kombinerar avancerad visualisering, matematik och biologi och ger användaren en perfekt visuell presentation. (Foto: Qlucore)

”Vi valde Qlucores programvara eftersom den är automatiserad och användarvänlig samt har en perfekt visuell presentation – nästan som 3D, vilket är bra för läkare med begränsad förståelse om barnleukemi samt föräldrar där det är enkelt att skriva ut ett resultat och visa för dem, säger Kjeld Schmiegelow, professor och överläkare.

ANNONS
ANNONS

Bättre vård till barn med leukemi

Med hjälp av precisionsdiagnostik baserat på så kallad RNA-sekvensering – jobbar iCOPE med att förbättra vården för de barn som drabbas av akut barnleukemi.

De forskar på nya sätt att bota fler barn från cancersjukdomar, minska behandlingsrelaterade komplikationer och se till att barn och familjer mår så bra som möjligt under och efter behandlingen.

Mette Klarskov Andersen, överläkare vid Rikshospitalet i Köpenhamn (Foto: Qlucore)

”Det bästa är att vi kan implementera RNA-sekvensering inom klinisk diagnostik på ett enkelt och säkert sätt och att mjukvaran hjälper oss i detta viktiga arbete. Om vi inte hade haft tillgång till Qlucores mjukvara hade det krävts mycket arbete av specialiserade bioinformatiker, forskare och läkare, vilket hade varit både kostnadskrävande och tagit mycket tid”, säger Mette Klarskov Andersen, överläkare vid Rikshospitalet i Köpenhamn, och fortsätter:

”Vi har fått ett flertal mjukvaror presenterade för oss tidigare, men ingen av dessa har uppfyllt våra önskningar eller varit designade att passa våra behov. Denna mjukvara har imponerat på oss och gör det möjligt att designa rätt behandlingsmetod och på sikt gå mot personifierad vård och medicinering”.

Investera i Qlucore på Avanza och Nordnet

Avanza
Nordnet
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.


Läs mer:
Överdriven misstro ger kraftig uppsida i Qlucore-aktien

ANNONS
ANNONS
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS