Det går bra nu. Trots tuffa tider kan Leif Mannerström glädja sig åt att vinerna med hans namn är framgångsrika. Det nyligen lanserade röda vinet från Côtes du Rhône finns nu i över 160 butiker. Därmed gör den sällskap med den vita succén Leif Mannerström Sauvignon Blanc 2019.

Leif Mannerström har utsetts till kockarnas kock tre gånger och försvarade en Guide Michelin-stjärna på sin restaurang under ett helt decennium. Att Leif kan det här med smaker och kvalitet är ingen underdrift, det har löpt som en röd tråd under hela hans 60-åriga karriär.

Vin och mat har alltid varit Leif Mannerströms stora passion. Efter att ha lämnat livet som krögare växte sig den tidigare idén till ett ’eget’ vin starkare. Med samma glöd som Leif tidigare visat som restauratör, satte han nu igång att hitta viner som uppfyllde högt ställda krav.

Hårt arbete – en månads provande

Tillsammans med vinimportören Urban Wines började ett hårt men roligt arbete. Efter att ha lanserat det storsäljande vita vinet i maj 2019 var det dags att hitta ett rött vin. 

Niklas Viderud berättar: ”Arbetet med att ta fram det röda vinet började redan under våren 2019 och vinet lanserades först i slutet på februari 2020. Tillsammans med Leif så provade vi igenom alla liknande viner på marknaden innan vi började söka oss söderut för att träffa rätt producenter för vinet.”

Att valet föll på just Frankrike är ingen tillfällighet – Leif älskar franska viner. Niklas berättar vidare: ”En månads provande från ett flertal olika producenter skalades ner till en utvald som överträffade alla andra i kvalitet. Dessutom klarade vi utmaningen att tillsammans med Leif hitta exakt rätt karaktär på vinet.”

ANNONS
ANNONS

Bästa årgången på ett decennium

Leifs röda vin kommer från årgången 2018 – av många ansedd som den bästa årgången på ett decennium i Côtes du Rhône. En solig och varm höst gav druvorna perfekt mognad och koncentration. Vinet är tillverkat av handskördade Grenache-, Syrah- och Mourvedrédruvor från vinrankor med en ålder om 30 år. I kombination med ett lågt skördeuttag ger det ett vin av yppersta kvalitét med djup, längd och hög lagringspotential.

Leif Mannerström säger själv om sitt vin: ”Det här är ett riktigt bra klassiskt franskt vin. Jag är verkligen nöjd med kvaliteten och vinets karaktär. Vinet är kraftigt och smakrikt med härliga inslag av solmogna mörka bär, kryddor, lakrits och örter med generös längd. Så här ska en riktig Côtes du Rhône dofta och smaka!”. 

Han avslutar: ”Därtill är vinet ett suveränt matvin, helst äter jag en rejäl Entrecôte med bearnaise till, men smakrika charkuterier och hårdostar blir även det enormt gott till.”

Leif Mannerström Côtes du Rhône 2018

Rhonedalen, Frankrike, Nr 73509, 119:-

Leif Mannerström Sauvignon Blanc 2019

Loire, Frankrike, Nr 70248, 99:-