Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Experten: Så skyddar du dig mot hälsofarlig inomhusmiljö

Livsdal Anders Hedström
För Dagens PS berättar experten Anders Hedström hur man ska tänka för att skydda sig mot den många gånger hälsofarliga inomhusmiljön i både hem och på kontor – inte minst i coronatider.
ANNONS PS Emissionsservice
ANNONS PS Emissionsservice
Uppdaterad: 17 feb. 2022Publicerad: 07 sep. 2021

Corona, föroreningar och bränder har gjort att intresset för luftrenare har skjutit i höjden. Men de flesta luftrenarna är verkningslösa. Dagens PS har låtit en av världens främsta experter inom luftrening – svensken Anders Hedström, reda ut begreppen, och hur man ska tänka för att skydda sig mot den många gånger hälsofarliga inomhusmiljön i både hem och på kontor – inte minst i coronatider.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vilka är de stora trenderna inom luftrening?
Den stora trenden inom rening av luft är att renarna blir mobila, både i hem och på kontor. Allt fler börjar inse att det inte räcker med att tillföra ny luft i ett rum, utan den måste också renas kontinuerligt om vi ska ha en miljö inomhus som är hälsosam. Det gäller både kontoret och hemmet.

Många inser inte att det generellt är betydligt mer hälsovådligt att vistas inomhus än utomhus. Detta då vi är så många som delar ett kontor eller ett hem där det släpps ut skadliga ämnen i luften.

Genom bra mobil luftrening kan man uppnå 10 luftväxlingar ske per timme. Men det gäller att välja rätt luftrenare. De flesta luftrenarna fungerar inte, utan kan i värsta fall ställa till mer skada än de gör nytta.

Saker i luften påverkar oss på ett skadligt sätt

Hur förhåller det sig jämfört med tidigare?
Det pågår ett mycket stort paradigmskifte. Allt fler inser att saker i luften påverkar oss på ett skadligt sätt. Det är det vi inte ser som är farligt. Trodde aldrig att jag under min livstid skulle få uppleva att människor inser vikten av ren luft på det sättet man nu börjar göra.

På vilket sätt påverkar Corona intresset för luftrening?
Man inser att det är lite som säkerhetsbälte i bilen, något de flesta i dag inte vill vara utan, och man märker tydligt vad en bra luftrenare gör för luften. Men intresset är inte bara av godo. Branschen har dragit till sig ett stort antal lycksökare, som säljer billiga, och ofta verkningslösa luftrenare. Det är bedrövligt och vi måste fortsätta utbilda i vad som krävs av en luftrenare för den ska ge någon effekt.

Coronaviruset luftburet

Vad innebär det att det finns en omsvängning som hävdar att coronaviruset är luftburet?
Det har haft en mycket stor effekt och den tilltar nu när allt fler inser att coronaviruset faktiskt är luftburet. Och därmed också även för luftrening. Professor Lidia Morawska, som leder vår grupp i WHO:s collaboration center i Queensland University of Technology i Australien håller på att ta fram helt nya idéer och koncept för standarder för vad som ska gälla för att beskriva vad ren luft är. Det här blir tydligt när användandet av sensorer är på väg att göra sitt intåg. Sensorerna känner av partiklar samt gaser och justerar automatiskt luftreningen.

ANNONS

Vad ställs det för krav för att klara av en effektiv luftrening?
I dag finns det inte många produkter som jag skulle lita på. Det saknas riktiga regler och krav, och en uppsjö av nya produkter, som lanseras av lycksökare, finns nu på marknaden. När covid kom så börjar man fundera på hur vi ska skydda oss själva.

Risken att drabbas av luftförorening inomhus kan vara 50–75 gånger högre än utomhus då inomhusmiljön är mer komplex.  Mycket föroreningar kommer från de möbler vi har i och med den stora mängden kemikalier som används i möbelproduktion, exempelvis från flamskyddsmedel mm. Utomhus är utspädningseffekten enorm, vilket gör att giftiga ämnen inte får lika stort genomslag.

Enormt intresse i USA och Australien

Vi upplever stora bränder i USA, framför allt Kalifornien. Har det någon betydelse för intresset för luftrening?
I USA och Australien märks ett enormt intresse. Där är luftrenare den en räddning och blir det säkerhetsbälte jag brukar prata om. I USA och Australien letar konsumenter och företag efter luftrenare som verkligen fungerar. De allvarliga bränderna har medfört att intresset är stort för att hitta luftrenare med effektiv verkningsgrad. Och då landar man fort i att ett filter som fångar upp tillräckligt små partiklar är nödvändigt, vilket gör att de flesta då vill ha ett Hepa13-filter.

Hepa13-filter används i kärnkraftverk, operationssalar och rymdkapslar och har klarat det beprövade klassningssystemet EN 1822. Däremot ska man undvika CADR-standarden som de flesta luftrenarföretag talar om, då CADR inte berättar om hur luften i rummet tas om hand. Därmed kan man inte säkerställa att konsumenten får tillräckligt skydd.

Börjar se ett stort intresse även i Sverige

Vi är vana vid ren luft i Sverige, och intresset för luftrenare har varit begränsat. Upplever du någon skillnad där?
Även här börjar vi se ett mycket stort intresse. Det börjar bli svårt att få fram tillräckligt med luftrenare i dag, och som är tillräckligt bra. Nyckeln, är som sagt, tillräckligt bra ventilation och bra filter. Man behöver tillräckligt stora filter ytmässigt för att få någon effekt.

Vilken sorts luftrenare ska man välja? Hur ska den vara beskaffad?
Reningsfiltret behöver ha tillräckligt stora filterytor, som är klassad enligt EN1822 för att få någon effekt, inklusive ett kolfilter för att fånga VOC – alltså flyktiga organiska ämnen. En stor fördel är också om luftrenaren är tillräckligt snygg, så de placeras centralt och därmed gör så bra nytta som möjligt. Dessutom ska den ha en låg ljudnivå, så man inte störs av den.

ANNONS

Erbjudandet i korthet

Just nu pågår en publik nyemission i Livsdal Sverige AB (publ).

Teckningskurs: 105 SEK per aktie
Emissionsvolym: 7,980 MSEK
Antal aktier i Erbjudandet: 76 000 aktier
Teckningsperiod: 16 augusti 2021 – 10 september 2021
Utspädning: De nyemitterade aktierna kommer vid full teckning att motsvara 11,88 procent av Bolagets aktiekapital. Den aktieägare som inte tecknar i föreliggande nyemission kommer således att få sitt ägande utspätt i motsvarande grad.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

ANNONS PS Emissionsservice
ANNONS PS Emissionsservice

PS Emissionsservice skriver artiklar på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar är annonser och reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS PS Emissionsservice
ANNONS PS Emissionsservice

PS Emissionsservice skriver artiklar på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar är annonser och reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS