Amarone, Chianti och vinerna från mellersta och norra Italien dominerade länge den svenska vinmarknaden. Med lanseringen av Copertino Riserva 1992 fick de svenska vinälskarna något helt nytt att hälla i glasen – till ett oväntat lågt pris.

Producenten bakom detta ’svenska’ kultvin är kooperativet i Copertino som bildades av 35 odlare 1935, vilket gör det till ett av de äldsta kooperativen i Italien. Numera har man cirka 300 odlare anslutna, som alla vårdar sina Negroamaro-vingårdar på klassiskt italienskt manér. Flaskans etikett pryds av distriktets mest kända riktmärke, bastionen Castello di Copertino som byggdes 1540.

Generösa viner från italienska klacken

Puglia på den italienska klacken är känt för sina smakrika och generösa viner gjorda på druvorna Primitivo och Negroamaro. Den sistnämnda är basen i Copertino Riserva, som har sitt ursprung och växtplats runt staden Copertino.

Namnet Negroamaro betyder svart och bitter. Det kanske inte låter så insmickrande när det gäller något som man skall servera till fredagens välmarmorerade köttbit. Men med rätt vinmakning så är druvan riktigt mångfacetterad. Den bjuder på en generös kryddighet, solmogen frukt och kraft. Med lagring så kan ett välgjort Negroamarovin nå väldigt intressanta toppar.

Kultvinet närmar sig 30 år på hyllan

28 år på Systembolagshyllan är det inte många viner som mäktar med i dagens trendkänsliga värld, där vintrender kommer och går. Just Copertino Riserva med sin unika smak, konsekventa stil och höga kvalitét sticker ut. 

Vinet går starkare än på länge hos Systembolaget, svenskarna verkar ranka vinet högre än någonsin. I mångt och mycket påeldade av vinskribenter som gett senaste årgången 2010 högsta betyg, trots den modesta prislappen på 89 kr.

ANNONS
ANNONS

En klassiker som levererar

10 års lagring med en långsam utveckling ger ett vin som har smak och mognadstoner. Tobak, torkad frukt och ’stallighet’ är ofta ord som används för att beskriva mogna viner – det passar väl in på Copertino Riserva.

Många anser att Copertino Riserva 2010 är ett vin som doftar och smakar som betydligt dyrare viner. En klassiker som levererar!

Copertino Riserva 2010

Apulien, Italien, Nr 2077, 89:-, beställ här.
Finns även på halvflaska, 47:-, beställ här

Läs mer: 5 fyndviner till Valborg >>