Ett av de hetaste områdena inom life science i dag är biologiska mediciner. AstraZeneca är ett av läkemedelsbolagen som satsar stort på detta och bolagets toppmoderna verksamhet i Gärtuna utanför Södertälje spelar en central roll.

ANNONS

Rejlers Play har haft besök av Jim Fox som pratar om AstraZenecas satsning på biologiska mediciner, företagets fortsatta satsning på vacciner och om Sveriges centrala plats i Astras universum.

Jim Fox är läkemedelsjättens chef i Södertälje och näst högste chef för bolaget i Sverige. Du kan ta del av intervjun i sin helhet här:

Satsar stort på biologiska mediciner

På bolagets nya anläggning i Gärtuna utvecklas biologiska mediciner. Anläggningen är toppmodern och representerar en viktig framtidssatsning för AstraZeneca och för Sverige.

En något förenklad förklaring av biologiska mediciner är de består av komplexa molekyler som är för stora för att tillverka kemiskt.

ANNONS
ANNONS

I stället produceras de av levande organismer och den innovativa tekniken har medfört medicinsk utveckling som möjliggör helt nya behandlingar av svåra sjukdomar.

”Astra Zeneca vill fortsätta arbetet med vaccin och immunterapier. Vi har väldigt få anläggningar runt om i världen där vi kan tillverka biologiska mediciner. Allt nytt i den pipelinen lär färdigställas i Gärtuna”, säger Jim Fox.

Södertäljes betydelse för Astra

Södertälje är mycket viktigt för bolaget och verksamheten där står för över 40 procent av bolagets globala intäkter. Dessutom är bolagets produktion viktig för Sverige som land.

AstraZeneca står för över 100 miljarder kronor i den svenska exporten – hela 6,7 procent av den totala svenska exporten.

Viktig roll i kampen mot COVID19

Under Covidpandemins början så var allas blickar riktade mot läkemedelsbolagen och utvecklingen av fungerande och säkra vaccin.

ANNONS
ANNONS

AstraZeneca är ett av de läkemedelsbolag som levererar Covid19-vaccin till många fattigare länder runt om i världen. På så vis har man tagit ett stort ansvar i att bekämpa pandemin.

”Jag tror att vi har försett världen med fler vaccindoser än någon annan tillverkare. Och vi gjorde det utan att tjäna pengar på det, vilket inte alla har insett”, säger Jim Fox.

Läs mer: Svensk försvarskoncern i stark tillväxt [Dagens PS]