Dagens PS

Därför kan en tydlig företagskultur göra er till vinnare

swedbank
Oavsett om ni är en startup eller ett större bolag kan företagskulturen påverka hur framgångsrika ni blir i slutändan. (Foto: Swedbank)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 03 apr. 2024Publicerad: 03 apr. 2024

Vill ni bli framgångsrika i er bransch? Ge bolaget en stark identitet – och bevara den i takt med att ni växer.

Mest läst i kategorin

”Kunderna kommer alltid att välja företag som har en tydlig kultur”, säger Lizette Clasenius Kaj, sektorchef Retail & Healthcare på Swedbank.

Har ni en filosofi som genomsyrar verksamheten, som motiverar de anställda och visar era kunder att ni verkligen brinner för det ni skapar? Oavsett om ni är en pigg startup eller ett större bolag är företagskulturen kärnan i allt ni gör. Den kan också påverka hur framgångsrika ni blir i slutändan, menar Lizette Clasenius Kaj:

”Engagemanget från ett bolag med en sund kultur smittar av sig när man träffar dem, oavsett om man är investerare, kund, leverantör eller en potentiell nyanställning. När de anställda själva tror på produkten, mår bra på bolaget och drivs av att utveckla det, vet man att det finns en hållbar företagskultur i grunden”, säger hon.

”En bra företagskultur måste vara väldigt tydlig. Vad står bolaget för? Särskilt när det gäller hållbarhetsfrågor så kommer det att bli allt viktigare. Om man genom kulturen lyckas skapa drivna medarbetare och en långsiktigt hållbar affärsmodell kommer kunderna välja det bolaget framför en likvärdig konkurrent.”

Här krävs det ett tydligt ledarskap

Lizette Clasenius Kaj nämner snabbrörliga e-handlare och techbolag som bra exempel på bolag som ofta har agila företagskulturer. Verksamheter som redan från start har haft en uttalad filosofi och fokus på välmående medarbetare har möjliggjort en smidigare omställning. De har gett sig själva bättre förutsättningar att navigera de senaste årens ekonomiska turbulens.

”Många bolag har fått ställa om sitt fokus internt på grund av pandemin och den efterföljande lågkonjunkturen. Under sådana omställningar är det viktigt att få med sig medarbetarna, att de har en förståelse för vilka måsten företaget står inför och hur man kan ställa om verksamheten så att den blir konkurrensmässig och lönsam. Här krävs det ett tydligt ledarskap, där man är öppen med utmaningarna man står inför men också vilka möjligheter som finns”, säger hon.

Här kan du läsa mer om hållbart företagande och hur Swedbank kan hjälpa dig och ditt bolag att bli mer både hållbart och lönsamt. 

Ett bolag med en kultur som de anställda skriver under på är mer förändringsbenäget, vågar tänka nytt och anpassar sig efter förutsättningarna som finns här och nu. Med en tydlig kultur blir det också lättare att locka rätt talanger för att driva förändringen, och att locka nya kunder för att öka lönsamheten. Lizette Clasenius Kaj noterar också att hållbarhetsaspekten blir en allt viktigare del av företagskulturen.

”Hållbarheten är verkligen en generationsfråga. Än så länge är det “nice to have”, men om ett par år blir det ett måste att ha hållbarheten integrerad i hela verksamheten för att kunna attrahera arbetskraft och erbjuda en gångbar produkt till marknaden.”

”Vi har möjligheten och privilegiet att följa våra bolag i varje steg”

På Swedbank har man en stor förståelse för dagens snabbrörliga och snabbväxande bolag, vad som driver dem och vilka behov som finns inom verksamheten, från första affären – tills de blommat ut som framgångsrika och lönsamma företag.

”Vi har möjligheten och privilegiet att följa våra bolag i varje steg av utvecklingsresan mot en större verksamhet. Vi guidar dem kring vilka förutsättningar som finns när det gäller strategier, finansiering och olika bankprodukter, allt eftersom affären blir allt mer komplex”, säger Lizette Clasenius Kaj.

”För oss är det väldigt viktigt att bolagen vi jobbar med har en underliggande hållbar affärsmodell och en intern kultur som vi tror på och tycker är sund. Vår erfarenhet som affärsbank gör att vi kan vara en bra partner och ett bollplank i alla olika stadier i ett bolags utveckling. Min förhoppning är att våra kunder ska känna en trygghet i vad de kan förvänta sig av Swedbank, och att de upplever en stöttning genom hela resan”, avslutar hon.

Läs mer:
Att vara entreprenör ska vara enkelt. Swedbank har det du behöver, oavsett vilket slags företag du driver
Ljusning på väg – här är sakerna ni kan göra för att hänga på tillväxttåget

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

Senaste nytt