Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Återvunnen plast ska tredubblas – på tre år

Varje år tillverkas omkring 400 miljoner ton plast i världen och av detta återvinns bara 15 procent. Samtidigt är EU:s målsättning att redan 2025 återvinna 50 procent av plasten redan 2025 – mer än tre gånger så mycket som i dag. (Bild: Nexam Chemical och Unsplash)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 16 mars 2023Publicerad: 11 okt. 2022

På bara tre år ska EU tredubbla mängden plast som återvinns – en ökning som motsvarar omkring 35 miljoner ton plast. För att lyckas är det viktigt att öka möjligheterna till vad den återvunna plasten kan användas till och på så vis öka dess värde.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nasdaq First North-listade Nexam Chemical uppfinner, utvecklar, tillverkar och säljer tillsatser som förbättrar plast och bidrar därigenom till att framtidssäkra det viktiga materialet.

”Det är lätt att tänka att plast kanske aldrig borde ha uppfunnits – att det borde ha stannat i oljekällorna, där mycket av plasten fortfarande har sitt ursprung. Men mycket av det som tas för givet i dag behöver plaster, och materialet är här för att stanna. Därför jobbar vi med att utveckla lösningar för att förbättra egenskaperna i den återvunna plasten i syfte att göra den så bra som det någonsin är möjligt”, säger Johan Arvidsson, vd för Nexam Chemical.

Varje år tillverkas omkring 400 miljoner ton plast i världen och av detta återvinns bara 15 procent.

Samtidigt är EU:s målsättning att redan 2025 återvinna 50 procent av plasten redan 2025 – mer än tre gånger så mycket som i dag.

Nexam Chemical har kemiska lösningar, tillsatser, som gör det möjligt att bevara eller till och med förbättra plasters egenskaper genom återvinningsprocessen, som annars försämras plasten för varje gång den återvinns.

På så vis bevaras materialets egenskaper och värden, vilket gör att återvinningen blir mer hållbar, lönsam och flexibel.

Bolagets vd Johan Arvidsson presenterade verksamheten på den livesända investerarträffen Cleantech Invest.

Ta del av hela inspelningen här nedan:

ANNONS

Cleantech Invest - Nexam

Grön kemi – en nödvändighet för klimatomställning

För många bolag inom kemiindustrin kan hållbarhet handla om mål långt in i framtiden och successiv omställning men Nexam Chemical är hållbara redan i dag och bidrar till grön utveckling här och nu.

Deras tillsatser används bland annat för att ta fram starka och lätta plaster som används i vindkraftverk. Tillsatser till plast som används inom förnyelsebar energi, skumplast som används i vindkraftsverks rotorblad, är ett av bolagets viktigaste affärsområden.

”Går det verkligen att prata om hållbarhet och kemiindustri på samma gång? Det anser jag verkligen, och det har vi fått kvitto på i form av Green Equity Designation – ett certifikat och program som Nasdaq håller i och som genomförs av en tredje part. Det understryker att vår verksamhet är hållbar”, säger Johan Arvidsson.

ANNONS

Senaste nytt

Kraftfull tillväxtresa

Nexam Chemical var länge ett rent utvecklingsbolag som tog fram idéer och skapade patent. Och i samband med ett förvärv 2017 tog försäljningen fart. Från 2018 till 2021 har försäljningen fördubblats och bolaget har en fortsatt ambitionsnivå att växa med 25 procent årligen.

Trots att den viktigaste motorn bakom bolagets tillväxt, vindkraften, har gått trögt under första halvåret 2022 upprätthåller Nexam Chemical omsättningen.

ANNONS

Det beror på att bolagets andra affärsområde har fortsatt att växa. Och i takt med att byggnationen av ny vindkraft tar fart igen så räknar man med att tillväxten får ny vind i seglen.

Dessutom har bolaget stora förhoppningar kring den nya inriktningen på plaståtervinning, där man redan samlar en pipeline med projekt som Johan Arvidsson menar kommer att bli väldigt positiv.

”Min övertygelse är att, även om detta är ett relativt nytt område för oss, så finns vår största potential inom plaståtervinning framför oss”, säger Johan Arvidsson.

Investera i Nexam Chemical Holding AB här: 

Investera via AvanzaInvestera via NordnetFinansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Läs mer:
Hett kemibolag ska rädda världen från resistenta bakterier
Nasdaq certifierar Nexam Chemical som hållbart bolag

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS