Dagens PS

Vinexpert: Missa inte de sent skördade juvelerna

Dagens PS vinkrönikör Bernhard Smedberg.
Bernhard Smedberg
Bernhard Smedberg
Uppdaterad: 09 dec. 2016Publicerad: 09 dec. 2016

Spätlese är ett ord som säkert många har sett på vitvinshyllorna någon gång. Det betyder sen skörd. Själva jäsningsprocessen i ett vin går ut på att omvandla socker till alkohol. Mer socker i druvsaften kan leda till högre alkoholhalt eller ett sötare vin. I Tyskland och Österike har men en rad olika söthetsgrader och olika processer för att göra deras vita vin. Tyskland och Österike gör fantastiska rödviner men det berör jag en annan gång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Man pratar om alkoholpotential i druvorna. Med andra ord sockerhalten. Jäser man vinet fullt ut så finns det inget restsocker kvar och vinet blir då helt torrt. I de sötare vinerna från Tyskland och Österike avbryter man jäsningen och får då en lägre alkoholhalt med restsocker kvar. För de sent skördade vinerna som jäst full ut står det ofta trocken (torrt) på flaskan. Exempelvis riesling spätlese trocken som då är torrare och har en högra alkoholhalt än om det bara står riesling spätlese.

De olika söthetsgraderna:

Kabinett: Normalskörd, motsvarar en alkoholpotential på 8,5-11,5%
Spätlese: Sen skörd, motsvarar en alkoholpotential på 10-13%
Auslese: Utvalda klasar ur den totala skörden, motsvara en alkoholpotential på 11-14,5%
Beerenauslese: Utvalda övermogna druvor som utsatts av ädelröta, motsvarar en alkoholpotential på 15,5-18%
Trockenbeerenauslese: Utvalda övermogna druvor som angripits av ädelröta, motsvara en alkoholpotential på minst 21,5%
Eiswein: Druvor som plockas i fruset tillstånd, samma alkoholkrav som för Trockenbeerenauslese men druvorna har inte angripits av ädelröta.

Har vinet en lägre alkoholhalt än den potentiella så finns det restsocker i vinet som gör det sötare.

Hur ska man då använda dessa viner?
Det är såklart beroende på druva och producent men generellt används de torra vinerna mycket brett. Något högra syra gör att dessa viner lagras mycket bra jämfört med vita viner från många andra delar av världen. Gamla torra rieslingviner från bra producenter kan vara extremt stora viner. Men tittar man på de lite sötare vinerna som Spätlese och Auslese så är de fantastiska till det asiatiska köket. Perfekt att servera kallt till sushi. De ännu sötare vinerna är fantastiska karameller i sig. Mycket gott att ha som mellanvin före desserten. Annars gäller det som vanligt att matcha respektive vin med dessert, ost eller kanske anklever. Trockenbeerenauslese har ju precis som sauternesviner angripits av ädelröta och jag tycker att dessa viner funkar utmärkt till anklever i olika former. De andra söta vinerna får man matcha med motsvarande sötma i maten. Man vill ha högre syra i en dessert serverad till Beerenauslese än vad man har i en till Eiswein.

Här kommer några tips på härliga viner i olika söthetsgrader:

Dr Loosen, Bernkaster Lay Riesling Kabinett 2013 750 ml (74656) 155kr
Ett friskt och fruktigt vin med en fin rundhet. Inslag av persika, citrus och mineraler. Ett bra vin att bara dricka som det är eller till lättare fisk- och skaldjursrätter.

Reichsgraf von Kesselstatt, Goldtröphchen Riesling Spätlese Gross lage 2013 750 ml (5801) 159kr
Underbart vin till sushi. En välbalanserad sötma med frisk frukt. I nosen fräschare frukter och i munnen honung och melon.

ANNONS

Domäne Wachau, Beerenauslese Terrassen 2014 375ml (70448) 199kr
Sött men fortfarande en ren och fräsch stil. Hint av aprikos och rabarber. Härligt som mellan vin eller i stället för dessert.

Lenz Moser, Trockenbeerenauslese 2015 375ml (12920) 169kr
Typiskt härligt med balans mellan ädelrötan och frukten. Ordentligt sött. Passar till en Crème brûlée men toppa gärna med jordgubbe eller hallon för att möta syran.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS