Dagens PS

Krönika: Så rundar du av inför semestern

Stressa inte upp dig på jobbet utan varva ner lugnt och sansat inför semestern
Stressa inte upp dig på jobbet utan varva ner lugnt och sansat inför semestern
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter
Uppdaterad: 27 juni 2017Publicerad: 27 juni 2017

I den bästa av världar hinner vi alltid allt vi vill och borde och med hög kvalitet. Dessutom på ett sätt så att alla är nöjda och glada. Både vi själva och de vi jobbar med.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men nu blir det ofta inte så och då får vi nöja oss med att vi gör vårt bästa.

Problemet är att när man börjar piska på sig själv för att hinna med så mycket som möjligt innan ledigheten, så gör piskan att det ofta knyter sig och man får knappt något gjort, fast det var tanken från början.
Om du i stället tar det lite lugnare och minskar kraven brukar det bli mer gjort; att jaga upp sig själv av alla krav gör bara att du mår sämre.

Påminn dig själv om att du gör så gott du kan och att det duger, även om du önskade att du presterade mer.
Dessutom är de flestas jobb sådana nu för tiden att det aldrig riktigt går att avsluta allt – ett helt rent bord efter semestern är förstås en skön start men mer eller mindre en utopi.

Ett alternativ är att du ber din chef om lite hjälp med prioriteringen av uppgifter. Vad bör du prioritera först? Finns det sådant som är mindre viktigt och som passar att du skjuter upp till efter semestern, om det nu blir så att tiden är knapp och att du inte hinner med allt som du anser att du borde?

Kanske finns det någon som inte har semester lika tidigt som du och som kan ta någon uppgift av dig om det inte kan vänta till du är tillbaka. Du ser hur jag tänker. Det gäller att ta lite kontroll över situationen så att du kan strukturera upp saker och ting bättre, så att det inte blir kaos och du blir handlingsförlamad. Röj upp så mycket du kan. Det andra får vara.

En del gillar att skriva listor som de bokar av för att få känslan av att komma närmare målet. Kom ihåg att du har varit med förr och tagit semester utan att jorden gick under – trots att du inte tog itu med allt som låg på skrivbordet innan du slängde dig i hängmattan.

Lycka till och ha en skön ledighet när det är dags för det.

LÄS FLER KRÖNIKOR AV TEXTFÖRFATTAREN:

ANNONS

Krönika: Visa vad du går för på Facebook  >

Krönika: Så ringer du “kalla samtal”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS