Dagens PS

VW-skandalen: Svenskar dubbelt drabbade

(Foto: TT)
(Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 dec. 2016Publicerad: 09 dec. 2016

Det har gått 15 månader sedan bomben om den tyska biljätten Volkswagens avgasfusk avslöjades. DagensPS.se har tidigare berättat hur det omfattande bedrägeriet kom i ljuset.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fuskmjukvaran har påträffats i 228.000 bilar i Sverige men bara 31.000 av fordonen – drygt en tiondel – har åtgärdats och 120.000 bilar – över hälften – saknar en godkänd åtgärdsplan trots att VW lovat att en sådan ska vara på plats före årsskiftet, skriver SvD Näringsliv.

Marcus Thomasfolk, kommunikationschef på Volkswagen Group Sverige, säger till Svenskan att företaget nu ska snabba på med att få till stånd en åtgärdsplan för manipulerade dieselbilar.

“För merparten av våra märken kommer vi att komma väldigt nära ambitionen att samtliga modeller ska ha en godkänd åtgärd under året”, säger VW:s kommunikationschef till tidningen.

“Det är mycket allvarligt när man efter så lång tid inte kunnat presentera förslag som vunnit gillande i tyska Transportstyrelsen”, säger Motormännens vd Fredrik Daveby.

Han är upprörd, framgår det. Och som om inte de här var nog gör Volkswagen skillnad på drabbade amerikaner och svenskar. I USA får Volkswagenägare motsvarande 65.000 kronor i handen och erbjudande om att bilen återköps till samma värde som bilen hade före skandalen. I Sverige får ägarna till fuskbilarna inte en krona.

“Vi tycker att det är moraliskt oförsvarbart. Volkswagenkoncernen leker med elden. I många andra sammanhang tar företagen ett moraliskt ansvar. Det ser vi ingenting av i det här fallet”, konstaterar Fredrik Daveby.

MISSA INTE: Nej, svenskar kommer inte få pengar tillbaka  >

LÄS ÄVEN: Drömmen krossas – Volkswagen ger upp  >

ANNONS

 

URSPRUNGSKÄLLAN: Bara var tionde fuskbil åtgärdad: “Mycket allvarligt”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS