Villan i Danderyd har ökat i snitt 2 000 kronor per dag i pris i tio år. Stockholmskommunen toppar listan över starkast prisutveckling under perioden.

ANNONS

”De unga som köpte en bostad för tio år sedan har gjort sitt livs affär. De har ökat sin nettoförmögenhet mer än de kunnat göra genom att utbilda sig och anstränga sig på jobbet, säger Karolina Ekholm, professor i nationalekonomi, till TT.

I snitt har villapriserna i Sverige ökat med 400 kronor per dag, uppger nyhetsbyrån.

I 57 av 290 kommuner har villapriserna mer än dubblerats sedan under tioårsperioden, enligt Svensk mäklarstatistik.

Allra bäst har utvecklingen varit i Stockholms dyrare kommuner med Danderyd i topp.

Villan i Danderyd har ökat med med i genomsnitt 2 000 kronor per dag i pris i i tio år, vilket innebär en prisökning på 7,2 miljoner kronor totalt sett, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Överlag sitter husägare i en guldsist, särskilt i Stockholms dyrare områden, något som SvD även konstaterar om under rubriken: ”Oväntade coronavinnare: Villornas fula ankungar”.

FI-analys: Skuldökningen större än inkomsterna

Hus- eller lägenhetsköparna som gjorde sin investering för tio år sedan kan räkna hem fina vinster, medan de som kliver in på bostadsmarknaden nu tvingas ta stora lån.

Enligt Finansinspektionen har hushållens skulder ökat snabbare än inkomsterna under lång tid, berättar TT och konstaterar att det är oklart hur motståndskraftiga hushållen är vid ett större prisfall.

Någon data på det, sett till skulder, tillgångar och konsumtion, finns inte.

Professor Karolina Ekholm menar ändå att det tveklöst är så att den som skuldsatt sig högt för en bostadsinvestering gör en stor kapitalvinst och får se nettoförmögenheten öka.

ANNONS
ANNONS

Omvänt har den som inte lyckas ta sig in på bostadsmarknaden ingen chans att få glädjas åt det.

Läs även: Forskare: Resurser finns för nytt bostadsrally [Dagens PS]

Läs mer: Svalare bostadsmarknad – ”bör tas med en nypa salt” [Dagens PS]