Dagens PS

Rekord i antal sålda villor i juli – men förväntan sjunker

rekord sålda villor
Juli i år slår rekord i antal sålda villor under en julimånad, enligt Hemnet. Men nu tror ännu fler bostadsköpare att marknaden har toppat. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 09 aug. 2021

Juli i år slår rekord i antal sålda villor under en julimånad, enligt Hemnet. Men nu tror ännu fler bostadsköpare att marknaden har toppat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Juli i år utmärker sig som den julimånad med högst aktivitet någonsin, det var rekord i antal publicerade och sålda villor, och överlag präglades månaden alltså av ovanligt många bostadsaffärer, om än något färre sålda lägenhet än under samma månad i fjol, enligt Hemnet.

Samtidigt fortsätter prisförväntan att sjunka bland bostadsköpare.

Det är tredje månaden i rad som prisförväntan går ned.

Fler tror på fallande priser

“Andelen köpare som tror på sjunkande priser var i augusti 22 procent, en ökning med 7 procentenheter sedan i juli. Sammantaget ligger nu prisförväntningarna på den lägsta nivån på ett år. Samtidigt ökade köpbenägenheten, och det är nu 41 procent som uppger att de planerar att köpa bostad det kommande halvåret”, skriver bostadssajten Hemnet i ett pressmeddelande.

Juli skiljer sig från andra månader under året på bostadsmarknaden, det är en annan sammansättning av bostäder som säljs under julimånader, bland annat avyttras färre bostäder i centrala områden vilket påverkar såväl priserna i genomsnitt och tiden det tar att sälja bostäderna, framgår det.

“Sommaren 2021 har likt sommaren förra året präglats av en ovanligt hög aktivitet, i år framför allt på villamarknaden. Både antalet publicerade och sålda villor ligger rekordhögt för att vara en julimånad och den höga aktiviteten syns också för lägenheter om än inte på samma nivåer som under sommaren 2020”, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

SEB:s boprisindikator dyker

ANNONS

Dagens PS har under måndagsmorgonen (9 augusti 2021) berättat att SEB:s Boprisindikator minskar med hela 23 enheter i augusti, från 62 till 39, vilket innebär att fler tror tror på fallande bopriser.

”Efter ett par månader av lugnare prisutveckling och en växande debatt om att bostadspriserna nått någon form av smärtgräns kom till slut en kraftig nedgång i hushållens boprisförväntningar. Det är dock fortfarande drygt hälften av hushållen som tror på stigande bostadspriser så det sista ordet är forfarande inte sagt vad gäller höstens boprisutveckling”, kommenterar SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS