Dagens PS

Vasaloppet vs Börsen: "Spurtstyrka inget måste"

(Foto: TT)
Therese Lundstedt
Therese Lundstedt
Uppdaterad: 08 mars 2017Publicerad: 08 mars 2017

Nyss hemkommen från Mora och Stafettvasan och bänkad i TV-soffan inför starten i Berga by för det 93:e Vasaloppet är det omöjligt att inte dra paralleller till min vanliga värld, sparvärlden. Uthållighet och förmågan att både fatta långsiktiga och snabba beslut är viktiga egenskaper både i spåret och på börsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Precis som under ett Vasalopp så är det med sparande viktigt att klara av att andas genom smärtan, att bita ihop och intala sig att bara klara av en mil till, och en till. Börsen har flera stora nedgångar på sitt samvete. Men den har alltid stigit efter dessa krascher och dippar. Med största sannolikhet kommer det att fortsätta att gå både upp och ner. Men erfarna investerare vet att det alltid lönar sig att hålla ut, att inte tappa tron på börsen. För visst kan det kännas lika mörkt och tungt när aktierna dyker som det kan göra i mitten av långloppet när målet är svårt att visualisera och alla muskler gör ont.

Det svåra är att trots att man ska vara långsiktig så måste man ibland också ta snabba beslut. Likt att i spåret snabbt byta spår när någon gjort en vurpa i utförsbacken så måste man med sina aktier ibland ta snabba beslut kring om man inte längre tror på bolaget och bör ge upp detsamma. Även snabba beslut att hoppa på en aktie vid en introduktion eller vid en nyhet kräver snabba ryck och beslut. Det man alltid får fundera på i spåret och sparandet är: vad är alternativet? Om jag inte har mina pengar investerade i aktier och fonder – var har jag dem då, och vad kan jag tjäna alternativt förlora på det valet?

Att välja att ha alla sina pengar på sparkontot kan ses som ett ickebeslut men alla beslut har konsekvenser. Många personer sparar länge och envetet på sparkontot, varje månad sätter de in pengar och ser dem samlas. Under vissa år innebär sparkonto i stället för aktiesparande så mycket som 10 procent sämre avkastning. Det är som att åka Vasaloppet utan att få medalj vid målportalen.

Det som avskräcker många att ge sig in i aktievärlden är att man tror att det tar så rysligt mycket tid, att man måste följa börsen hela dagarna och köpa och sälja hejvilt varje dag. Att livet skulle bli ett enda långt spurtande. Men nej, man behöver inte vara spurtstark för att investera sina pengar i aktier. Knepet är att dra ut tidslinjen, gör sparandet långt som ett 9 mil långt Vasalopp. Ta dig etapp för etapp framåt, gneta och spara varje månad, ta några beslut när det krävs på vägen och ha målet i sikte hela tiden. Alla kan nå sina drömmar bara man tar det meter för meter, krona för krona. Och nöj dig inte att åka långt utan medalj, se till att få lön och avkastning för mödan.

LÄS THERESE LUNDSTEDTS TIDIGARE KRÖNIKOR:

”Mellofeber” på börsen – 230 miljarder hägrar  >

Blir 2017 året då du nobbar fifflarna?  >

Se upp för tabben i barnens sparande   >

ANNONS

”Slöa” svenskar går miste om makten   >

”Varför är vi så vårdslösa med våra sparpengar?”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS