Bakgrunden är rädsla för tuffare vapenlagar.

ANNONS

Det här leder i sin tur till att folk – erfarenhetsmässigt – brukar rusa till vapenbutiken och hamstra skjutvapen. Så har det varit efter exempelvis masskjutningarna i Orlando 2016, San Bernadino 2015 och Sandy Hook-skolan 2012, rapporterar CNN Money, enligt SVT Nyheter.

Den senaste, blodiga massakern – Las Vegas-dådet – väntas inte utgöra något undantag och värdet av skjutvapenaktier har stigit kraftigt efter den dödligaste masskjutningen i USA:s historia, framgår det.

Sturm Ruger-aktien har ökat med 4 procent, American Outdoor Brands – tidigare Smith & Wesson – har klättrat med över 3 procent.

Där till har Olin, som äger Winchester ammunition, rusat med 6 procent, vilket uppges vara nytt rekord för aktien.

Det är alltså rädsla för hårdare vapenlagar i anslutning till masskjutningar som ligger bakom vapenhysterin och får människor att bunkra vapen. Men trots den tidigare amerikanske presidenten Barack Obamas hårda retorik har vapenlagarna hittills inte stramats åt – och ingen tror heller att det blir aktuellt nu då den nuvarande presidenten Donald Trump har ett kompakt stöd från vapenlobbyister.

ANNONS
ANNONS

Fakta är att vapenhandeln steg under demokraten Obamas presidentstyre. Samtidigt har vapenhandeln sjunkit sedan republikanen Trump blev president. Förklaringen är förstås Trumps nära band till vapenlobbyn, som dämpat rädslan för restriktivare vapenlagar.

Att vapentillverkare fått det svårare sedan Trump tillträdde vittnar Sturm Rugers senaste kvartalsresultat om – resultatet har backat med 22 procent jämfört med motsvarande period förra året, enligt SVT Nyheter, som alltså refererar till CNN Money.