Förra veckan slog vabbandet rekord med 89 000 vab-dagar, mot 49 000 dagar för samma period förra året. Mammorna tog ut ungefär 58 procent av dagarna.

ANNONS

För helåret 2021 var det lika ojämnt fördelat mellan könen. Då vabbade föräldrar totalt 1 072 839 dagar. Av dessa tog mammorna ut 647 994 dagar och papporna 424 845 dagar. Det skriver Länsförsäkringar som har tagit del av Föräkringskassans statistik.

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, säger att föräldrarnas fördelning av vab-dagar är likadan som för 45 år sedan, 1974, när föräldraförsäkringen infördes.

”Det som har hänt under de här åren är att vi tar ut fler vab-dagar. Så om man räknar i antal dagar, tar mammorna mer ansvar idag än 1974”, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Anledningen till att uttaget inte blir mer jämlikt ser Emma Persson i föräldraförsäkringens tak, som ger familjen bättre inkomster om den med högst lön går till jobbet. Efter 30 183 kronor i lön påverkas inte ersättningen för vab.

”Andra förklaringar kan vara att den som har högst lön har lättare att få sin vilja igenom, eller att man uppfattar att den som tjänar mest har det viktigaste arbetet”, säger Emma Persson.

ANNONS
ANNONS

Vab kan få stor inverkan på privatekonomin för män respektive kvinnor. Åtta år efter att ett par har fått sitt första barn skiljer det 30 procent mellan lönerna mot 10 procent året innan de fick barn.

Läs också:

Försäkringskassan: 6000 får ingen ersättning före jul [Dagens PS]
Skatten sänks – tvåbarnsfamilj får tusenlapp mer [Dagens PS]