Det avslöjar ny rapport.

ANNONS

Bakom svenska folkets miljardskulder hos Kronofogden (se bild) döljer sig tiotusentals mål om radio- och tv-avgift som inte betalats i tid.

Det visar kreditupplysningsföretaget Synas genomgång av privatpersoners skulder som förfallit, framgår det i ett pressmeddelande.

Bland de allmänna målen, där skulden är till den offentliga sektorn, är radio- och
tv-avgiften det vanligaste skälet till att någon fått en betalningsanmärkning. 99 000 svenskar finns hos Kronofogden just för att licensen inte har betalats, med en total skuld på 1,1 miljarder kronor.

”Vi har tagit de sammanlagda skulderna hos Kronofogden och borrat djupare för att se vilka det är som människor har förfallna skulder till”, berättar Kerstin Andersson, indataansvarig på Syna, i pressmeddelandet.

Den näst vanligaste skulden är obetald skatt, vilket 91 500 personer fått betalningsanmärkningar för. Eftersom det finns ett antal mycket stora skatteskulder är det ändå en stor andel räknat i pengar, över 18 miljarder kronor. Det finns enstaka privatpersoner med tiotals och rent av hundratals miljoner i skatteskuld.

”Just skulder som avser obetalda tv-avgifter är oerhört ofta förekommande. I princip alla måste ju betala den och kommer man efter med andra räkningar är det säkert så att den får vänta också. Sedan finns det säkert en och annan som vägrar betala av ideologiska skäl också, ungefär tio procent har bara just den skulden hos Kronofogden”, förklarar Synas vd Karl Stjerna.

Till 2020 förväntas tv-avgiften bli överförd till skattsedeln. Precis hur det ska utformas presenteras av den parlamentariska public service-kommittén i november i år. Det kan innebära att färre får betalningsanmärkningar – eller att fler får anmärkningar för sitt skattekonto.

ANNONS
ANNONS

Räknat i antal mål är obetalt underhåll vanligast som skäl till betalningsanmärkning, men konstruktionen med en betalning per månad och barn gör att det blir väldigt många mål som gäller samma personer. Det är 36 500 personer som finns hos Kronofogden på grund av obetalt underhåll, men de kan stå för flera dussin mål per år.
Totalt har svenska folket skulder på över 66 miljarder kronor hos Kronofogden. Den genomsnittliga vuxna invånaren i Sverige har därmed 8 000 kronor i skuld hos Kronofogden.